Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

ERC busca el compromís del Parlament amb uns Països Catalans “plurals i lliures d’odi” davant l’auge de Vox

La moció dels republicans també insta el Govern a trobar els "mecanismes" perquè les organitzacions i empreses "que donin peu a qualsevol discurs d'odi" no puguin rebre finançament públic

|

- Publicitat -

Després de l’onada de catalanofòbia viscuda a les Illes Balears i al País Valencià des de l’arribada de la dreta i l’extrema dreta al poder, així com a la Catalunya Nord, on l’Estat francès va prohibir l’ús de la llengua catalana als plens municipals, ERC es planta amb una moció per vetllar pels drets dels catalanoparlants i protegir les institucions i la cultura catalana dels extremismes que la rebutgen. La moció dels republicans vol que el Parlament de Catalunya es comprometi a mantenir uns Països Catalans “plurals i lliures d’odi”.

Els republicans van registrar el text recentment, però abans que tingués lloc un dels atacs més sonat de PP i Vox a la cultura catalana, el vet a revistes com ‘Cavall Fort’, ‘Camacuc’ o ‘Enderrock’ a Borriana. Amb la moció, ERC també vol que la cambra catalana expressi la seva solidaritat amb la ciutadania de la Catalunya Nord, les Illes Balears i el País Valencià “que veuen com l’extrema dreta accedeix a posicions de responsabilitat a les seves institucions”. Altres punts de la moció demanen que el Parlament faci explícit el seu rebuig a les formacions polítiques “que fan de l’odi l’eix central de la seva activitat així com les que promouen i verbalitzen en els seus discursos qualsevol forma de discriminació per raó de sexe, gènere o raça”.

Publicitat

Paral·lelament, la moció dels republicans també subratlla la importància que totes les forces polítiques democràtiques i actors socials es comprometin a “frenar l’extrema dreta”, fent una crida a “no normalitzar l’acció política de l’extrema dreta” i “trobar els consensos per minimitzar la seva presència a les institucions”. Així mateix, la moció insta el Govern a trobar els “mecanismes” perquè les organitzacions i empreses “que donin peu a qualsevol discurs d’odi” no puguin rebre finançament públic, per defensar la llengua catalana a tot arreu on es parla català i posar en marxa una estratègia de sensibilització i formació sobre el dret de l’empadronament.

Et pot interessar  ERC proposa formalment un cara a cara presencial entre Aragonès i Puigdemont "on sigui"

Amb tot, ERC obre el text a altres grups per acordar una condemna sobre aquests fets. La moció es votarà en el ple de la setmana que ve.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut