Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

ERC vol que el Parlament carregui contra la gestió estatal de la pandèmia per “recentralitzadora” i “propagandística”

La iniciativa dels republicans constata que Catalunya necessita “eines” i “recursos” d’un estat

Avatar
Agències 02/07/2020
El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià | ACN

ERC ha presentat una proposta de resolució que vol que el Parlament constati que la gestió sanitària, econòmica i social de la pandèmia de la covid-19 que ha fet el govern espanyol ha tingut una voluntat de “recentralització” i de “propaganda nacionalista”. Els republicans volen denunciar que l’actuació “unilateral” ha tensat les relacions entre l’Estat i Catalunya per la “deriva autoritària” i la gestió “militaritzada” de l’ordre públic i ha estat perjudicial per la “bona gestió” de la crisi. En una altre punt de la iniciativa parlamentària apunten que s’ha demostrat la “manca de compromís” de l’Estat amb les autonomies. Per tot plegat, aposten per constatar que Catalunya necessita les “eines” i “recursos” d’un estat.

A la mateixa proposta de resolució, ERC proposa que el Parlament manifesti que la independència és “l’única alternativa” per a Catalunya per bastir un país “just, lliure i net” i que es comprometi en articular un gran acord de país per fer afectius els principals consensos de la societat catalana.

En una altra iniciativa, ERC aposta perquè el Parlament titlli d'”impròpia” d’una democràcia plena la decisió del Cap de l’Estat d’utilitzar l’impacte de la covid-19 com a “cortina de fum” per tapar “l’anunci de l’existència d’un compte estranger nodrit per presumptes comissions irregulars cobrades pel cap d’estat emèrit, del qual ell n’és beneficiari”.

Els republicans han emplaçat el Parlament perquè reclami a l’Estat garantir la transparència en la presa de decisions sobre el procés de desconfinament, apostar per l’estratègia de dades obertes i que totes les administracions públiques catalanes facilitin a la Sindicatura de Comptes la informació relativa a les contractacions durant la gestió de la crisi.

Sobre el procés de represa de la normalitat, ERC pretén que el Parlament manifesti que ha de servir per “repensar” l’economia i la societat perquè sigui “sostenible, equitatiu i inclusiu”. La formació vol que es vegi necessari que el lideratge de la Generalitat vagi “més enllà” del seu estricte àmbit competencial.

D’altra banda, la formació d’Oriol Junqueras ha apostat perquè la cambra catalana denunciï que les comunicacions i accions dels governs a escala mundial amb la crisi han comportat un discurs generador de por “per justificar la regressió de drets i llibertats” i que a l’Estat s’ha portat, fins i tot, a la militarització de la gestió comunicativa. Per això, es demana que totes les mesures que s’emprenguin des del Govern siguin respectuoses amb els drets i llibertats de totes les persones.