Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

ERC veu en les peticions de la fiscalia per Jové, Salvadó i Garriga un “cop d’estat judicial” però continua apostant per la via del diàleg

|

- Publicitat -

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, denuncia que l’escrit d’acusació de la Fiscalia contra Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga suposen un “cop d’estat judicial”, ja que per als dos primers demana condemnes de presó i d’inhabilitació, així com multes econòmiques, en acusar-los de malversació agreujada, prevaricació i desobediència, mentre que per a Garriga, acusada només de desobediència, demana inhabilitació i una multa econòmica. Malgrat tractar-se d’un “cop d’estat judicial”, que es repeteix pocs dies després que el Suprem revisés la condemna dels líders independentistes, fet que tampoc va afavorir en res les condemnes anteriors dels polítics, els republicans sostenen que cal “continuar transitant” el camí de la “desjudicialització”.

Les ànsies de repressió de l’Estat espanyol vers totes aquelles persones que van participar en l’organització i execució del referèndum de l’1-O no s’aturen, i han quedat ben clares amb les declaracions del ministre Félix Bolaños, que ha assegurat que la petició de la Fiscalia demostra “que els fets del 2017 continuen sent un delicte”. En aquesta línia, la portaveu republicana ha expressat que, precisament, l’escrit prova que “queda molt camí per recórrer”. Tanmateix, ERC insisteix a mantenir el diàleg i les negociacions amb la Moncloa: “Hem conegut l’escrit de la fiscalia i seguim defensem que la via de la confrontació democràtica a través de la negociació, de la paraula i la política (…) és la principal via, i és la via efectiva”, ha defensat Vilalta, segons recull l’ACN.

Publicitat

Pels republicans, el text de la fiscalia suposa una esmena del poder judicial al contingut i el fons dels darrers acords de desjudicialització entre els republicans i el govern de Pedro Sánchez, que van saldar-se amb la reforma del Codi Penal espanyol. “Si ens persegueixen encara avui és perquè som la principal amenaça contra l’statu quo”, ha reblat.

Et pot interessar  Aragonès defensarà al Senat “i davant de tothom i a tot arreu” que la llei d’amnistia “és necessària”

Amb tot, per a Vilalta la petició de la Fiscalia “no invalida la feina i la via estratègica que continuem defensant”. “Que no demanin les explicacions de la repressió a Esquerra, que si alguna cosa ha fet és treballar per minimitzar aquest impacte, construir solucions i transitar un camí de resolució”, ha indicat. “Si se sumessin a aquesta via potser tindríem més força”, ha reclamat.

Paral·lelament, la portaveu ha assegurat que les peticions de condemna demostren el paper que va tenir ERC amb l’1-O.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut