Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

ERC té la voluntat de permetre investir Lluc Salellas com a alcalde de Girona per prioitzar prioritzar un govern independentista

El candidat de Guanyem s'assegurarà 11 vots dels 27 que té el ple, però per aconseguir la majoria absoluta fan falta els vots de Junts

|

- Publicitat -

ERC prioritza un govern independentista a Girona i, per tant, permetre investir Lluc Salellas perquè sigui el nou alcalde. Els republicans asseguren, però, que per davant d’aquesta voluntat hi ha “el projecte de ciutat i les iniciatives per afrontar els reptes que té Girona”. Per això, diuen que a l’hora de negociar, la “condició necessària per fer passos en aquesta direcció” -el govern independentista- allò que cal és “treballar el com per davant del qui”. “És a dir, allunyant-se de personalismes i fent passos endavant per al futur de Girona”, subratllen els republicans. Si ERC dona suport a Salellas per a la investidura, el candidat de Guanyem s’assegurarà 11 vots dels 27 que té el ple. Per a la majoria, li caldran encara els de JxCat.

Cinc dies després del 28-M, els republicans ja han començat a marcar perfil amb allò que els guiarà a l’hora de bastir el futur govern de la ciutat. ERC no parla encara de tenir-hi presència o no, però sí que en un comunicat, asseguren que es posicionen a favor “de treballar prioritàriament per un govern independentista”. Això els allunya del PSC i, a l’hora de negociar, els encara cap a Guanyem (que als comicis va obtenir vuit regidors, exactament els mateixos que els socialistes, que van guanyar les eleccions).

Publicitat

ERC subratlla que la seva decisió va en consonància amb “l’aposta” que han defensat al llarg d’aquest mandat que ara es tanca. Exactament, “des de l’endemà de les municipals del 2019” -quan Ayats ja va dir que no pactaria amb el 155- i que també van “reiterar” al setembre del 2020, quan van segellar el pacte de govern amb JxCat i Marta Madrenas.

Tot i això, la candidatura que encapçala Quim Ayats també subratlla que “per davant de la voluntat de prioritzar un govern independentista hi ha el projecte de ciutat i les iniciatives per afrontar els reptes que té Girona”. Per això, el partit assegura que, a l’hora d’encarar les negociacions i fer “passos en aquesta direcció” amb Guanyem, la “condició necessària” és “treballar el com per davant del qui“, deixant en un segon terme els “personalismes” i encarant “el futur de Girona i el progrés de tots els gironins i gironines”.

Et pot interessar  Collboni anuncia que ampliarà el govern un cop estigui en vigor el pressupost

Per als republicans, els “pilars fonamentals” on s’ha de sostenir el projecte de ciutat han de ser “el model econòmic, l’habitatge, la mobilitat i la seguretat”. “ERC està al servei dels gironins i gironines per tirar endavant la ciutat, ja que per davant de tot i de tothom hi ha el compromís amb Girona i amb la ciutadania”, afegeixen.

Si ERC arriba a un acord amb Guanyem, això permetrà que el proper 17 de juny al ple d’investidura Lluc Salellas s’asseguri onze dels 27 vots del ple (perquè aquest 28-M, la candidatura d’Ayats va recular un regidor i en va acabar obtenint tres).

Per arribar a la majoria absoluta, i per tant ser investit alcalde, encara li’n faltaran tres. Si Lluc Salellas acaba ostentant la vara d’alcaldia, això sí, aquesta serà el primer cop que a Girona no governarà la llista més votada.

“Recuperar la confiança”

Per últim, els republicans també aprofiten per fer autocrítica del resultat que han obtingut aquest 28-M. A les eleccions, ERC es va mantenir com a quarta força a la ciutat, però va perdre un regidor (dels quatre que va assolir el 2019, ara en tindrà tres). La candidatura ja avança que “treballarà per recuperar la confiança de la ciutadania en el projecte republicà a la ciutat i al conjunt del país”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut