Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

ERC reclama al govern espanyol que expedeixi de manera immediata la declaració de reparació de Companys

Els republicans exigeixen a l'executiu espanyol que organitzi un acte de desgreuge i el faci extensiu a tots els catalans

|

- Publicitat -

ERC ha registrat una proposició no de llei al Congrés on reclama al govern espanyol que expedeixi “de manera immediata” la declaració de reconeixement i reparació personal del president de la Generalitat Lluís Companys, tal com contempla la llei de memòria democràtica, i publiqui l’anul·lació de les sentències als respectius expedients judicials del franquisme. 

Els republicans recorden que el president de la Generalitat Lluís Companys va ser l’únic president electe executat pel feixisme a tot Europa. Destaquen que després de la seva detenció per part de la Gestapo, el règim franquista va dictar dues sentències, una pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques de Barcelona i una altra pel consell de guerra en un procediment sumaríssim, que van condemnar Companys a mort.

Publicitat

La iniciativa també reclama a l’executiu que organitzi un acte formal de desgreuge a Companys, sentenciat a mort en un judici sumaríssim sense garanties i assassinat pel feixisme el 15 d’octubre de 1940, i que faci extensiu aquest acte de desgreuge “al poble de Catalunya, ja que Lluís Companys era el seu president elegit democràticament”.

El text, amb tot, recorda que és “imprescindible” dur a terme “amb urgència” la reparació de víctimes que estableix la llei”, i reclama que es faci especialment en la figura de Companys “per la seva significació històrica i simbòlica”.

Per tot això, ERC reclama que es constitueixi, tan aviat com sigui possible i d’acord amb el Departament de Justícia i el Ministeri de la Presidència, un grup de treball que acordi els termes en què es durà a terme aquest acte solemne.

Et pot interessar  Vilagrà, a Puigdemont: "Qui no vol debatre és perquè no té les propostes per posar sobre la taula"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut