Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

ERC rebutja reformar el reglament del Parlament “a mida” per Borràs

|

- Publicitat -

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha tancat la porta a reformar el reglament del Parlament per eliminar l’article que permet suspendre els diputats que tinguin obert un judici oral per qüestions vinculades a la corrupció. “No considerem que el reglament d’un parlament es pugui canviar a mida per necessitats d’una persona”, ha dit en roda de premsa després que la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, instés a “anul·lar” aquest fragment del reglament.

Vilalta, a més, ha defensat que la suspensió dels diputats als quals s’obre judici oral per corrupció “garanteix la presumpció d’innocència” perquè “és reversible”. “No és una dimissió. Nosaltres no li estem demanant que dimiteixi”, ha subratllat.

Publicitat

Per això, espera que Borràs, investigada per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), prendrà una decisió sobre el seu cas “posant per damunt els interessos col·lectius als seus interessos particulars”. “Ha de prendre una decisió tenint en compte que no només és la senyora Laura Borràs, sinó que també és la presidenta del Parlament”, ha afegit.

La portaveu d’ERC ha confiat que la situació de Borràs, ara presidenta de JxCat, no afectarà la coalició del Govern. És per això que ha apel·lat a buscar “els màxims consensos” entre els grups parlamentaris per acordar com actuar “preservant la cambra i l’honorabilitat de les institucions catalanes” en cas que la presidenta del Parlament acabi a judici.

Acord Bolaños-Vilagrà

També s’ha referit a l’acord signat la setmana passada entre el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la consellera del ram, Laura Vilagrà, per reprendre les negociacions entre ambdós executius. Segons Vilalta, el document aporta “garanties i mínimes condicions” per “facilitar els treballs de la taula de negociació”. A més, ha emplaçat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, a “enfocar” divendres els resultats que han de sortir d’aquest espai.

Et pot interessar  ERC no vol posar "terminis" a la celebració del referèndum i admet que abans cal "acumular forces"

Una de les solucions que proposa ERC per solucionar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat és una amnistia que veu “perfectament possible” amb les majories que hi ha al Congrés dels Diputats. “No és un brindis al sol”, ha afirmat Vilalta.

Preguntada per si algú com el secretari general de JxCat, l’exconseller Jordi Turull, hauria de formar part de la delegació catalana a la taula de diàleg, ha recordat que “es va acordar que fos entre governs” i no entre partits per dotar l’espai de “més legitimitat per representar la ciutadania”. “Una taula de negociació entre partits no té tanta força”, ha advertit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut