Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024
Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024

ERC posa condicions a la “Mesa antirepressiva”: garantir drets dels exiliats i que es pugui parlar “de tot” al Parlament

Sans nega que cap partit els hagi ofert la presidència de la cambra i tanca la porta a una llista unitària

|

- Publicitat -

ERC ha situat aquest dilluns les dues condicions per a formar una “Mesa antirepressiva”: que l’òrgan garanteixi els drets dels exiliats, i que es pugui parlar “de tot” al Parlament. Així ho ha concretat aquest dilluns la portaveu republicana, Raquel Sans, en roda de premsa a la seu del partit, i ha negat que cap partit hagi ofert a ERC la presidència del Parlament. Sans ha insistit que prioritzen la constitució d’una Mesa que lluiti contra la repressió (formada per Junts, Comuns i CUP), i no qui n’ostenta la presidència. La portaveu també ha tancat la porta a una llista unitària en cas de repetició electoral, tal com han proposat l’ANC. ERC ha reiterat que “no té por” de tornar a les urnes tot i continuar amb “la repressió a les espatlles”.

Publicitat

“És important què es fa amb els diputats a l’exili, i que la Mesa sigui sensible amb els seus drets”. ERC ha situat la garantia dels drets dels exiliats, i que al Parlament s’hi pugui parlar “de tot” com a condicions per constituir una Mesa “antirepressiva”. Esquerra inclou en aquest concepte els grups de Junts, Comuns-Sumar i la CUP (per tant, el bloc sobiranista), i n’exclou el PSC i Aliança Catalana.

Sans ha insistit avui que la “prioritat” no és qui presideix aquesta Mesa, sinó que sigui “antirepressiva”. La portaveu manté que ERC no vol parlar del “qui” sinó del “què”, una estratègia que manté pel que fa als noms. Tot i això, per Calàbria sonen figures com la consellera de Territori, Ester Capella, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, com a possibilitats per ocupar càrrecs a la cambra.

Ara bé, Sans ha assegurat avui que ni PSC ni Junts “ni ningú” no els ha ofert la presidència del Parlament en cap conversa “formal”. Fonts republicanes han explicat a l’ACN que tampoc els han posat damunt la taula aquesta possibilitats en converses més informals. La voluntat d’ERC és forjar una majoria sobiranista a la Mesa, un element que consideren més important que qui ocupi la cadira presidencial.

La formació que lideren Oriol Junqueras i Marta Rovira aposten per una Mesa amb majoria “antirepressiva”, en unes negociacions que separen de les converses per la investidura. “No tenen res a veure”, reiteren. En aquest segon marc, ERC posa unes condicions diferents: finançament singular, avançar en el camí cap al referèndum, i estat del benestar, tal com ja va apuntar en campanya.

Et pot interessar  La direcció d'ERC demanarà un informe jurídic per saber si és possible avançar el congrés dels republicans

De fet, el 15 de juny ERC celebrarà un Consell Nacional per concretar les bases de la pregunta a la militància sobre una eventual investidura.

“Cap por” a una repetició electoral

Sans ha insistit que l’escenari d’una repetició electoral “no fa por” a ERC, encara que agafés el partit sense cap de llista. La formació reitera que el més rellevant és el projecte i el “què”, més enllà de qui encapçalaria la candidatura. Diverses fonts consultades per l’ACN asseguren que el partit ja treballa internament per estar “preparat” per afrontar aquest escenari i que, en cas de ser necessari, té “vies ben estudiades”.

“No ens fa cap por”, constaten des de la direcció republicana a l’ACN, en referència a tornar a anar a les urnes la propera tardor. El candidat al 12-M, Pere Aragonès, va anunciar l’endemà del 12-M que abandonaria la “primera línia política”, i no repetirà com a cap de llista, tampoc si es repeteixen les eleccions. Al seu torn, a Calàbria no compten que el president d’ERC, Oriol Junqueras, estigui amnistiat a la tardor.

El nom de la número dos del Govern, la vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà, és una de les possibilitats estudiades. Però -més enllà de la seva pròpia voluntat- no s’acaba de veure clar apostar per un perfil “continuïsta” del d’Aragonès, si bé seria “el més coherent”. “Tenim prou noms i lideratges”, conclouen des de l’executiva republicana.

Pulsió interna

Les negociacions per constituir la Mesa, així com per la investidura a la presidència de la Generalitat, i unes eventuals noves eleccions agafen ERC immersa en un procés intern de renovació de lideratges. La secretària general, Marta Rovira, creu que tant ella com Junqueras han de fer un pas al costat i deixar espai per a noves cares.

Junqueras deixarà la presidència del partit el 10 de juny però només momentàniament. El president d’ERC vol presentar-se a la reelecció al Congrés Nacional del 30 de novembre. Dedicarà els propers mesos a copsar els ànims de les bases del partit que lidera des de fa 12 anys, amb Rovira a la secretaria general.

L’equip negociador que pilota les converses tant de la Mesa com de la investidura representa aquestes dues ànimes d’ERC: Rovira encapçala les negociacions, en un equip on també hi ha Marta Vilalta i Josep Maria Jové (afins a la secretària general, exiliada a Ginebra), a més de Juli Fernàndez i Oriol López (propers a Junqueras).

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut