Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

ERC, Junts i la CUP demanen a la missió de l’Eurocambra “posar llum” al ‘Catalangate’ i “prendre nota” del “boicot”

|

- Publicitat -

Els partits independentistes d’ERC, Junts i la CUP van reunir-se el passat dilluns, 20 de març, amb els nou eurodiputats que conformen la delegació enviada a Madrid per estudiar l’ús de Pegasus. Després de diverses plantades del Govern espanyol, la primera jornada de la missió va concloure satisfactòriament, i havent complert també el que partits com Junts demanaven: una reunió amb més víctimes a banda de les d’ERC. Així, els eurodiputats van trobar-se amb els membres de la comissió d’investigació de Pegasus del Parlament, formada per membres de totes de tots els grups parlamentaris. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va dir que la trobada va ser “satisfactòria”, i el portaveu de Junts, Josep Rius, va assegurar que ara tenen “un coneixement profund del cas”. Al seu torn, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha demanat a la missió d’eurodiputats “prendre nota” del “boicot” del govern espanyol a la missió.

Conclosa la reunió, els tres partits independentistes van comparèixer per reclamar a la delegació d’eurodiputats del comitè de l’Eurocambra sobre Pegasus que investigui i “posi llum” al ‘Catalangate’. “Esperem que faci allò que no fa el Congrés, que és esclarir al màxim els fets, treure el màxim de conclusions i posar les bases per a una garantia de no repetició”, ha dit Vilalta, que ha reclamat també als eurodiputats que siguin “actius” en la regulació de programaris com Pegasus. La portaveu d’ERC ha tornat a criticar el “bloqueig i obstruccionisme de les autoritats espanyoles davant un escàndol democràtic”, tot lamentant que ni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ni cap dels seus ministres rebrà la delegació de l’Eurocambra durant els dos dies que serà a Madrid.

Publicitat
Et pot interessar  Junts i ERC presenten vots particulars a l'informe del PP contra l'amnistia que s'aprovarà dilluns al Senat

“Seguirem batallant i denunciant aquests casos allà on calgui, tant en l’àmbit judicial com en el polític”, ha conclòs Vilalta, subratllant que es tracta d’una “violació flagrant de drets humans”.

Per la seva banda, el portaveu de Junts Rius ha apuntat que la trobada amb els eurodiputats és un “acte de normalitat democràtica que no és possibl, un fets que a ulls seus mostra que “no vol diàleg”. “Redoblarem la pressió”, ha advertit. A més, Rius ha tornat a criticar que cap membre de Junts es reuneixi amb els eurodiputats com a víctima.

Finalment, Vinyets ha carregat contra el PSOE i PP per haver intentat treure “rellevància” a la missió de l’Eurocambra. A la vegada, també ha criticat que en les reunions no participin ni Òmnium ni l’ANC, com a víctimes de l’espionatge que van ser, però que estan vetades pel govern espanyol en tenir una condemna. “No tenim cap garantia que l’estat no continua espiant. Tot apunta que aquestes pràctiques continuen”, ha alertat l’anticapitalista, tot avisant que l’Estat situa l’independentisme al costat del crim organitzant i el terrorisme en comptes de considerar-lo “dissidència política”.

D’altra banda, els eurodiputats també van reunir-se a títol individual amb el president, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut