Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

ERC i PDeCAT tombaran el sostre de despesa del govern de Sánchez

Els grups parlamentaris de Podem, ERC i PDeCAT deixaran sol el govern de Pedro Sánchez i s’abstindran en la votació del sostre de despesa aquest divendres al Congrés. Només el […]

Avatar
Agències 27/07/2018
Pla llunyà del conseller Miquel Buch i la diputada al Congrés, Míriam Nogueras, caminant durant l'assemblea del PDeCAT / ACN

Els grups parlamentaris de Podem, ERC i PDeCAT deixaran sol el govern de Pedro Sánchez i s’abstindran en la votació del sostre de despesa aquest divendres al Congrés. Només el PNB hi donarà suport.

Els que van ser socis del PSOE per fer caure Rajoy no faran costat al PSOE en una de les primeres proves de foc per a l’executiu. El govern espanyol preveia augmentar un 4,4% el sostre de despesa i destinar 2.400 MEUR més que aquest any a comunitats autònomes i ajuntaments.

Per a Catalunya, suposava 480 MEUR. Els objectius de dèficit (conegut com a sostre de despesa) marquen els objectius d’estabilitat pressupostària i dèficit públic (2019-2012) i esdevenen l’eina que marca els límits del pressupost del 2019. Des del 2012, el PP va variar la llei i, a més, cal que s’aprovin posteriorment al Senat (on els populars tenen majoria absoluta).

Sánchez ja va avisar dijous des de la Moncloa que encara que no s’aprovés el sostre de despesa plantejarien un pressupost per al 2019, encara que fos en base al sostre de despesa aprovat aquest 2018 pel PP. Això suposa, doncs, renunciar al creixement del 4,4% que havia aprovat el govern espanyol en Consell de Ministres.