Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

ERC desinfla l’optimisme de Sánchez en recordar que continuen lluny d’un acord

Els republicans perceben "pressa" a les files socialistes i insisteixen que han d'abordar la "carpeta Catalunya"

|

- Publicitat -

L’optimisme amb què el PSOE presumeix la possibilitat d’assolir un acord amb els partits independentistes catalans per a la investidura es desinfla cada vegada que els partits catalans adrecen l’estat de les negociacions. Mentre Junts manté l’hermetisme, ERC opta per parlar clar i català i recordar que, malgrat els missatges optimistes dels socialistes, l’acord encara està lluny, precisament, per la falta d’esforç del PSOE a negociar el traspàs de Rodalies o el dret a l’autodeterminació.

Els contactes entre ERC i el PSOE, així com les reunions, s’han incrementat, tal com ha reconegut la portaveu d’ERC Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa, en la qual també ha celebrat haver detectat un “canvi d’actitud” per part del PSOE. No obstant això, Sans ha deixat clar que els republicans segueixen lluny d’un acord amb els socialistes, ja que ERC considera que aquest canvi d’actitud s’ha limitat al fet d’haver incrementat els contactes.

Publicitat

Els republicans perceben “pressa” a les files socialistes per celebrar la investidura de Sánchez però els han avisat que “tot dependrà de si el PSOE dóna resposta a les demandes d’ERC”, com una amnistia “que ha de ser total”, la resolució del conflicte polític a través de l’autodeterminació, el traspàs de Rodalies i la millora del finançament per acabar amb el dèficit fiscal. En aquest sentit, rebutgen que condonar el deute de la Generalitat sigui l’única solució, perquè aquest deute, apunten, és fruit de l’infrafinançament de Catalunya.

La portaveu republicana ha aprofitat per advertir Sánchez que ha d’abordar la “carpeta Catalunya”, que inclou l’amnistia, un referèndum, el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies de Catalunya. “Estaria disposat a regalar la presidència del govern espanyol al PP i Vox per no donar resposta al dèficit crònic de les finances de la Generalitat o a un sistema de Rodalies que és precari i deficitari?”, ha preguntat.

Et pot interessar  Junqueras colla Puigdemont: "La unitat no es construirà al voltant de l'egoisme de qui vota contra el que és bo pel país"

Sans ha insistit que ERC afronta les negociacions de “manera global” i que això inclou totes les demandes que ha posat sobre la taula per igual. Alhora, ha lamentat que “ara mateix no hi ha cap proposta en ferm per part del govern de l’Estat” per resoldre cap d’aquestes qüestions: ni l’abast de l’amnistia, ni com acabar amb el dèficit fiscal, ni com resoldre el conflicte polític ni si es traspassarà Rodalies i en quin format. “Els requisits que posa ERC són molt clars”, ha afirmat la portaveu republicana.

Alhora, ha carregat contra els comuns per no haver concretat si la seva solució als problemes de Rodalies passa pel traspàs íntegre a la Generalitat. “Sorprèn aquest viratge quan són els primers que, quan els trens s’espatllen, surten a dir que el traspàs de Rodalies s’ha de fer”, ha criticat la també diputada al Parlament i vicesecretària de Feminismes i LGTBI d’ERC, que ha assegurat que “Rodalies i regionals són una prioritat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut