Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

ERC creu que l’Assemblea del Consell d’Europa votarà a favor de la resolució que demana l’alliberament dels presos

La senadora Laura Castel assegura que l’informe “ajudarà” els líders independentistes a Estrasburg

Agències 11/06/2021
Cartell i façana del Consell d'Europa amb les banderes dels estats membres.

La senadora d’ERC Laura Castel creu que l’Assemblea del Consell d’Europa (CoE, per les seves sigles en anglès) votarà a favor de la resolució que demana l’alliberament dels presos. “Tenim la sensació que això s’aprovarà i intentarem que no hi hagi modificacions substancials al text”, ha dit en una trobada amb mitjans, remarcant que són “prudents” de cara a la votació. Amb tot, Castel ha assegurat que l’informe “ajudarà” els presos en els recursos davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, instància judicial vinculada al Consell d’Europa.

De fet, des de la defensa de Jordi Turull, que aquesta setmana ha registrat la denúncia contra Espanya per la condemna de l’1-O, també diuen que el TEDH té molt en compte aquest tipus de documents. L’Assemblea del Consell d’Europa debatrà i votarà el pròxim 21 de juny l’informe aprovat pel Comitè d’Afers Legals del Consell d’Europa que demana a Espanya que “indulti o alliberi” els presos independentistes i que retiri les peticions d’extradició contra l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica.

Redactada per un ponent que ha fet una investigació sobre el terreny, la resolució també reclama la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició per evitar “penes desproporcionades per transgressions no violentes” o per criminalitzar “l’organització d’un referèndum il·legal”. Fonts pròximes a ERC neguen que la resolució pugui quedar “aigualida” per la concessió dels indults i asseguren que serà igualment “molt important” per denunciar al TEDH les vulneracions de drets fonamentals als presos.