Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Entitats independentistes defensen el vot nul el 23-J com a protesta contra els partits processistes

La proposta de les entitats és que els independentistes votin amb la butlleta de l’1-O a totes les eleccions que es convoquin

|

- Publicitat -

Catalans x la Independència, el Cercle Català de Negocis i el Moviment Vot de Revolta han fet un acte aquest diumenge al matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar als independentistes que utilitzin la papereta de l’1-O el 23-J. “Hem perdut la confiança en els partits tradicionals”, ha apuntat el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, que ha acusat els partits de “pactar amb l’enemic per no perdre quotes de poder”. “Tenim l’enemic a casa i simplement l’hem de fer fora”, ha assegurat. Pont ha dit que els independentistes han de recordar “sistemàticament” que van guanyar el referèndum d’independència i que els partits que ha denominat “processistes” estan “obligats a fer efectiu el mandat de les urnes”.

El portaveu ha recriminat a la Generalitat que hagi actuat d’acusació particular contra les bases del moviment. “Ens han enganyat, ens han traït, ens han mentit”, ha criticat. La proposta de les entitats és que els independentistes votin amb la butlleta de l’1-O a totes les eleccions que es convoquin a partir d’ara “com a forma de protesta per la deriva processista i victimista dels partits” i per reivindicar el resultat del referèndum d’autodeterminació.

Publicitat

Les entitats convocants tenen previst imprimir desenes de milers de butlletes. A més, Pont ha explicat que hi ha “moltes” persones que es mobilitzen i fotocopien les butlletes de l’entitat o les imprimeixen a casa gràcies al PDF que facilita Catalans x la Independència des de la seva pàgina web. La papereta ha estat ideada de manera que s’hagi d’obrir per determinar si es tracta d’un vot nul.

El portaveu ha insistit que es tracta d’un moviment de base que no depèn de cap partit polític, i l’ha comparat amb les consultes populars que es van estendre des d’Arenys de Munt fa uns 10 anys. “Esperem que faci capil·lartització i que en tot el territori hi hagi entitats que es vulguin desmarcar dels partits del procés i s’engresquin a fomentar el vot amb la butlleta de l’1-O”, ha explicat Pont.

Et pot interessar  Vist per sentència el judici contra els acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per "ridiculitzar-los"

El vot nul, una manera d’identificar els independentistes

La presidenta de Catalans x la Independència, Maria Mas, ha assenyalat que tot i que d’entrada l’abstenció és una “opció guanyadora”, aquest mecanisme no deixa clar si el votant està de vacances, és “unionista” o el mouen altres ideologies. “El vot nul amb la butlleta de l’1-O és molt identificable i independentista 100%”, ha afirmat Mas, que ha explicat que si algú demana un recompte, aquests vots “sortiran a la llum”.

La portaveu ha explicat que cada vot nul ha de ser comptabilitzat per la mesa electoral i ha d’anar signat amb la firma del president de mesa. A més, la junta electoral està obligada a guardar els vots nuls durant 5 anys, ha dit.

“Sempre hi ha hagut vot nul però ha representat un zero i pico per cent dels vots emesos”, ha apuntat Pont, que ha assegurat que el percentatge de vot independentista es veurà reflectit amb l’augment d’aquest percentatge.

Pont ha demanat als independentistes que pensin què han fet durant aquests 6 anys els partits que denominen “processistes”. “És impossible que aconseguim la independència votant-los”, ha expressat.

Les entitats convocants han llegit un manifest davant del Palau de la Generalitat i han desplegat una lona d’una butlleta de gran format per demanar el vot. També han muntat una parada on han venut samarretes i objectes de propaganda.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut