Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els talibans comencen a treure els seus de les presons i prohibeixen l’ensenyament mixte

|

- Publicitat -

De les proclames als fets i comencen a arribar notícies d’actuacions concretes dels talibans. Primer, de fet ja ho estaven fent a mesura que recuperaven territori, els talibans estan traient de les presons els que ells consideren “presos polítics” del règim derrocat, o sigui, els seus. Els talibans han alliberat 380 presos simpatitzants del moviment que estaven tancats en presons de les províncies de Farah i Uruzgan, d’acord amb la seva intenció de posar en llibertat tots els seus efectius que es trobaven en mans del Govern afganès. En totes les províncies recuperades, ja porten més de 5.000 presos alliberats i es pensa que ha d’haver-n’hi que siguin afins a Estat Islàmic.

Aquest mateix dissabte s’ha conegut un edicte religiós que ordena la suspensió de l’educació conjunta per a homes i dones a les universitats i instituts de la província d’Herat, a l’oest del país. El responsable del “Departament d’Educació” de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan, el mul·là Farid, ha argumentat que l’educació mixta s’havia d’acabar perquè és l’arrel dels mals de la societat. Els talibans estarien disposats a admetre que les joves rebin educació de “professores virtuoses” i d'”homes grans”. Els professors d’Herat han avisat que aquest edicte privarà milers de dones de rebre una educació superior en la pràctica perquè no existeixen infraestructures suficients per dividir les classes.

Publicitat

La decisió s’ha pres després d’una reunió de tres hores entre talibà, educadors, i responsables de les universitats privades de la província, que acull uns 40.000 estudiants i unes 2.000 instal·lacions d’educació superior.

Finalment ha transcendit que s’ha prohibit a les dones treballar com a locutores i en qualsevol altre lloc a les ràdios de la província de Ghanzni, al sud-est de l’Afganistan. A més, han prohibit la música en aquestes emissores, segons recull l’agència de notícies afganesa Pajhwok.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut