Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Els Mossos diuen que un dels detinguts al Prat ha fet una proclama “de tipus islamista”

Els dos detinguts són albanesos i no consten antecedents de radicalització

Agències 20/03/2020
Imatge del vehicle que ha accedit a la zona intermodal de l'aeroport del Prat a través de les pores giratòries el 20 de març del 2020 (horitzontal)

Els Mossos d’Esquadra no descarten el mòbil terrorista en l’incident que ha tingut lloc la matinada d’aquest divendres a l’aeroport del Prat, quan un vehicle ha accedit al hall de la T-1. El comissari en cap, Eduard Sallent, ha confirmat que un dels dos detinguts ha fet una proclama “de tipus islamista”. “En aquests moments no es pot descartar cap hipòtesi”, ha dit en roda de premsa el conseller d’Interior, Miquel Buch. Sallent ha afirmat que la investigació manté oberta “totes les línies de treball”. Els detinguts, de nacionalitat albanesa i sense antecedents de radicalització coneguts de moment, han sortit del vehicle quan han aconseguit entrar al hall i han avançat cap a la zona restringida, on han estat aturats i detinguts.

Els fets han tingut lloc cap a les 4.56 d’aquest divendres, quan un vehicle ha accedit “voluntàriament” al hall de la Terminal 1 planta 0 de l’aeroport del Prat, entrant per les portes giratòries. La “ràpida reacció” dels agents a la terminal han permès la detenció dels dos ocupants i no s’ha produït “cap dany a cap persona”, ha apuntat Buch.

Sallent ha explicat que ara per ara no tenen confirmació que els detinguts tinguin antecedents “en àmbit d’interès” però ha concretat que s’estan portant a terme totes les actuacions i investigacions “per determinar el mòbil” de l’acció. “Totes les opcions estan obertes ni confirmem ni descartem cap hipòtesi”, ha declarat.

Sobre uns eventuals antecedents per radicalització, ha concretat que es treballa amb la resta de serveis d’intel·ligència “per determinar si tenen algun vincle amb aquest àmbit ideològic”. El detingut que ha fet la proclama l’hauria fet en el moment de la detenció, segons ha concretat Sallent.

El comissari ha explicat que s’ha informat tant a la fiscalia de l’Audiència Nacional com al jutjat de guàrdia del Prat de Llobregat per instruir la causa. La investigació ha de permetre esclarir el “perfil” dels detinguts i “què pretenien amb aquesta acció”.

Per últim, el comissari en cap dels Mossos ha detallat que s’està reconstruint l’acció per veure com s’ha dut a terme i “introduir les millores que s’hagin d’introduir”.