Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Els grups del Parlament celebren l’acord per modificar la llei de violència masclista

Reconeixen les presses amb què s’ha aprovat i admeten que caldrà continuar el debat

Avatar
Agències 17/12/2020
El ple del Parlament del 16 de desembre de 2020 durant una intervenció del vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès.

Els grups del Parlament han coincidit unànimement aquest dijous a celebrar que demà divendres s’aprovarà la reforma de la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Tot i que en el debat previ a la votació els diputats han reconegut que s’ha dut al ple abans del que desitjaven i que no ha comptat amb tot el consens de la comunitat, s’han congratulat per actualitzar la normativa aprovada el 2008. Fins i tot la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha demanat la paraula per agrair la tasca duta a terme pels diputats que hi han participat per “posar al dia” la normativa.

La diputada de CatECP i ponent relatora de la llei, Susanna Segovia, ha admès que ha “faltat temps per debatre els temes” però ha reivindicat aprovar-la perquè “és un avenç en els drets de les dones”. “Cal emplaçar el Govern actual i el que vingui després del 14 de febrer a fer una revisió àmplia i sobretot al desplegament de la llei”, ja que l’actual no s’ha desenvolupat mai reglamentàriament. La modificació legislativa incorpora novetats com el concepte de violència digital o la prohibició d’optar per la mediació per resoldre casos de violència de gènere. “No hi pot haver mediació quan hi ha una situ de violència evident”, ha exposat la portaveu dels comuns.

La diputada de Cs Munia Fernández n’ha destacat que protegeix totes les dones “i per tant també les dones transgènere” amb una fórmula especial “perquè cap govern transfòbic pugui interpretar aquesta llei i excloure-les d’aquesta protecció”.

La socialista Beatriz Silva ha lamentat que cap Govern des del 2008 no hagi desplegat la llei que es modificarà amb aquesta: “De poc serveix consagrar sobre el paper el dret de les dones si després no poden accedir a un habitatge o no tenen accés a l’assessorament que necessiten”.

Per part del PPC, el diputat Manuel Reyes s’ha centrat en l’elaboració de la llei i ha criticat que “s’ha tramitat d’una forma un xic accelerada” i que per erradicar la violència masclista “cal una profunda participació, un major debat i reflexió serena”. Per això s’ha queixat que “ha faltat temps”.

La republicana Jenn Díaz ha subratllat que “calia posar al dia la llei per garantir drets” i ha manifestat el “compromís” del Parlament amb la protecció de les persones trans.

Anna Geli, de JxCat, ha advertit la cambra que “la violència masclista ha mutat” i que segueix assassinant “milers de dones, nenes i adolescents”. “Hem canviat continguts de la llei, però això no vol dir que la societat sigui més femenina i menys feminicida”, ha alertat.

Reflexió similar ha fet la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que ha negat que la violència de gènere sigui una xacra sinó “tot un sistema que fa segles que perviu i s’adapta”. “Per tant, ja podem avançar avui que aquesta no serà la darrera modificació de la llei, perquè el patriarcat s’adapta i busca noves formes, àmbits i tipus de violències”, ha plantejat,