Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

Els Col·legis de Metges insten Salut a desobeir l’estat i administrar la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55

|

- Publicitat -

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha reclamat al Ministeri de Sanitat que la vacuna d’AstraZeneca s’administri també als majors de 55 anys. A més, ha instat la consellera de Salut, Alba Vergés, a desobeir i posar aquest vaccí “a tots els grups d’edat” si el Ministeri no canvia el criteri “en breu”. Padrós ha demanat, a través de les xarxes socials, que es prengui aquesta decisió “atenent a criteris ètics, clínics, de risc i d’evidència” i assegura que els metges hi donaran suport. En declaracions posteriors a l’ACN, ha assegurat que “no hi ha cap justificació científica” per mantenir aquesta limitació. A més, ha considerat que s’han saltat els criteris de priorització d’edat.

Publicitat

Padrós ha lamentat que s’està vacunant personal no essencial de poc risc “quan la majoria de majors de 80 anys eu viuen a casa o pacients de risc encara no han estat vacunats”. “La població més vulnerable ha de ser la primera i principal prioritat”, ha manifestat.

En una sèrie de piulades a les xarxes socials, ha rebatut l’argument que ha donat el Ministeri sobre la manca d’evidència per a les persones a partir de 55 anys i ha plantejat que tampoc hagués existit per a la gent de més de 90 anys a qui s’ha administrat la de Pfizer.

Ha afegit que l’Agència Europea del Medicament no va explicitar cap limitació d’edat per aquest col·lectiu i per això creu que aquesta autolimitació “no té ara justificació i és inadmissible perquè a la pràctica s’estan vulnerant els criteris de la pròpia UE sobre la priorització dels grups de major risc”.

En declaracions a l’ACN, ha insistit que “no hi ha justificació” per mantenir la limitació a 55 anys i ha posat com a exemple que països que també l’havien establert ja han rectificat, ja que l’evidència que hi ha ara “no és la que hi havia fa dos mesos”. Per a Padrós, s’estan “alterant els protocols de vacunació” i “saltant els grups de prioritat de risc”.

Actuació “unilateral”

En cas que el Ministeri no accepti fer aquest canvi aviat, Padrós ha afirmat que la Conselleria de Salut hauria d’actuar de manera “unilateral” i ampliar la franja d’edat d’aquesta vacuna per arribar als més vulnerables, tenint en compte el context d’escassetat de dosis.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió