Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Eleccions espanyoles 2023: el PP guanya però es queda sense la codiciada majoria absoluta, ni tan sols amb Vox

Els partits independentistes, com era d’esperar segons l’enquesta del GESOP, perden diputats, però mantenen les seves posicions al Congrés

Maria Garcia 29/11/2022
Imatge d'arxiu del Congreso de los Diputados en el ple del 10 de novembre de 2021

Les eleccions generals espanyoles, previstes per a finals de l’any 2023, comencen a ensumar-se, i les enquestes s’afanyen a intentar predir-ne els resultats. L’última enquesta elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública dibuixa un nou escenari per a la política espanyola, en el qual el PP guanyaria les eleccions, però sense prou vots per obtenir majoria absoluta, i hauria de veure’s obligat a pactar amb altres partits més enllà de l’extrema dreta de Vox per a governar. El PSOE perd escons, però retalla distàncies amb el seu etern rival, mentre els partits independentistes, tot i perdre escons, continuen consolidant la seva presència al Congrés dels Diputats.

L’última enquesta del GESOP, elaborada entre el 20 i el 24 de novembres, en uns dies marcats per la reforma de la sedició, el trencament de les negociacions per a renovar el CGPJ, i les polèmiques de la llei del “només sí és sí, deixa entreveure el panorama electoral i polític d’Espanya per a finals del 2023. Tal com s’extreu a partir de l’entrevista de GESOP publicada a El Periódico, el PP d’Alberto Núñez-Feijóo desinfla les expectatives i, malgrat aconseguir la victòria electoral, no assoliria la majoria absoluta tot i guanyar aproximadament 40 nous escons, ja que els diputats electes sumarien entre 126 i 129. La majoria necessària per a governar tampoc la trobarà en cas de pactar amb l’extremisme de Vox, perquè aquests aconseguirien entre 39 i 41 diputats, unes xifres que també es redueixen notablement respecte dels 52 diputats actuals. L’enquesta tampoc és encoratjadora per a Ciutadans, que es troba en risc d’extinció al Congrés.

El PSOE de Sánchez, per altra banda, també es desinfla. Dels 120 diputats que va obtenir a les eleccions del 2019, en les properes, segons el GESOP, n’obtindria entre 106 i 108, una pèrdua d’entre 13 i 14 diputats; no obstant això, es tracta d’uns resultats positius tenint en compte les enquestes dels mesos d’estiu. Els seus socis de govern, Unides Podem, consoliden la seva posició com a quarta força, mantenint entre 33 i 35 diputats.

Els partits independentistes, com era d’esperar segons l’enquesta del GESOP, perden diputats, però igual que Podem, mantenen les seves posicions al Congrés. Així, malgrat la pèrdua de confiança de l’independentisme en ERC i Junts, un fet que van constatar tant el CIS espanyol com el CEO català, ERC aconseguiria entre 11 i 12 diputats, és a dir, entre un i dos menys que en l’actualitat. Per la seva banda, Junts es quedaria entre 6 i 7 escons, una pèrdua màxima de dos escons, en comparació amb els 8 actuals.