Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El TSJC pregunta a les parts si ha d’investigar penalment Torra per no treure la pancarta pels presos al setembre

|

- Publicitat -
La Sala Civil i Penal del TSJC ha acordat traslladar a les parts perquè es posicionin sobre si ha d’investigar penalment el president de la Generalitat, Quim Torra, per no treure una pancarta a favor dels polítics presos el passat mes de setembre, després que la Sala Contenciosa-Administrativa dictés una mesura cautelar ordenant la retirada en 48 hores. La Generalitat va presentar un recurs a aquesta mesura, però el recurs no suspenia l’execució de l’ordre, i finalment els magistrats van ordenar als Mossos que la complissin. A petició de l’entitat que instava la retirada, Impulso Ciudadano, la Sala Contenciosa-Administrativa va traslladar la qüestió a la Sala Civil i Penal perquè decideixi si hi ha un possible delicte de desobediència.
La Sala Contenciosa-Administrativa va decidir enviar la qüestió a la Civil i Penal en una interlocutòria del 4 de novembre en considerar que Torra va incomplir la mesura cautelar dictada el 19 de setembre. En una providència del 19 de setembre, la Sala Civil i Penal acorda donar 10 dies a les parts personades en el procediment contenciós per pronunciar-se sobre si la sala té competència.

L’endemà de la mesura cautelar dictada el 19 de setembre, Presidència de la Generalitat va fer una nota de premsa on deia que no retiraria la pancarta. L’ordre de retirada va ser notificada personalment a Torra el 23 de setembre, i li donava 48 hores per complir-la. El 25 de setembre la Generalitat va presentar recurs de reposició i l’endemà la sala va comunicar als serveis jurídics de la Generalitat que la mesura cautelar no se suspenia i el divendres 27 de setembre al migdia una lletrada de l’administració de justícia va constatar que la pancarta i el llaç groc seguien al balcó del Palau de la Generalitat.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

Per això, la sala va ordenar immediatament al comissari en cap dels Mossos d’Esquadra que manés la retirada de les pancartes i símbols. Poc després, a quarts de quatre de la tarda, Lluís Llach, Antonio Baños, Sílvia Bel i Teresa Casals van substituir la pancarta per una que deia: ‘Llibertat d’opinió i d’expressió’.

Publicitat

Si la Sala Civil i Penal acabés investigant aquests fets, seria en un procediment diferent del que el va portar a judici a finals d’any contra Quim Torra per desobeir resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) que li demanaven retirar llaços grocs de les dependències de la Generalitat. En aquest cas, el TSJC el va condemnar a un any i mig d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut