Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

El TSJC confirma la condemna a dos joves per les protestes postsentència a Girona

La defensa argumentava que la versió dels policies com a "única prova" no era suficient per a condemnar-los

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna a dos joves acusats de llançar objectes contra els Mossos d’Esquadra durant les protestes postsentència a Girona la nit del 17 al 18 d’octubre del 2019.

L’Audiència va imposar-los 8 mesos de presó a cadascun per un delicte d’atemptat contra els agents de l’autoritat. Ara, l’alt tribunal ha rebutjat el recurs de la defensa, que criticava que la pena s’imposés basant-se exclusivament en les declaracions de tres policies.

Publicitat

Les versions dels mossos, “suficients” pel tribunal

A parer del TSJC, la sentència és “lògica i racional”, i les versions dels mossos són suficients per desfer la presumpció d’innocència. El TSJC recull que els testimonis dels policies van ser “coincidents” i que van identificar els joves perquè, a diferència de la resta, no vestien roba fosca i duien posat un casc de moto.

El cas es remunta la nit del 17 al 18 d’octubre del 2019, en plens aldarulls postsentència. Els dos joves inicialment s’enfrontaven a una condemna de 6 anys i 1 dia de presó, acusats de desordres públics i atemptat contra agent de l’autoritat. La fiscalia sostenia que, entre d’altres, aquella nit havien pres part activa en els aldarulls i havien llançat pedres i ampolles contra els antiavalots.

Tanmateix, els dos nois van negar haver pres part a la protesta. Segons van declarar, aquella nit es trobaven a dins d’una pizzeria de la plaça U d’Octubre i, quan van veure la mobilització a l’exterior, van decidir sortir a tafanejar. Per protegir-se, es van posar els cascos de moto.

La seva versió, però, xocava frontalment amb el relat que tres mossos van fer a la sala de vistes de l’Audiència. Els policies van assegurar que no tenien cap dubte que els dos joves havien fet llançaments contra la línia policial.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

Dels 6 anys i 1 dia a què s’enfrontaven, la Secció Tercera els va acabar condemnant a 8 mesos de presó. La sentència va absoldre els dos joves del delicte de desordres públics, però no del d’atemptat contra agent de l’autoritat, perquè tot i que no es va poder provar si allò que van llançar van ser “pedres, ampolles o castanyes”, sí que veu provat que ho van fer “amb voluntat d’atemptar contra la integritat dels agents dels Mossos”.

La defensa critica que la sentència només es basi en la versió dels policies 

La defensa, encapçalada per l’advocat Benet Salellas, va recórrer la sentència davant del TSJC. Al recurs, que ara l’alt tribunal català ha desestimat, el lletrat posava el focus en el fet que s’hagués condemnat els dos joves basant-se només en les declaracions dels tres policies. Salellas argumentava que aquesta “única prova” no era suficient per enervar la presumpció d’innocència dels dos nois.

El TSJC, però, tomba aquest argument i confirma íntegrament la sentència que ja va dictar l’Audiència de Girona, perquè considera les declaracions dels mossos una prova de càrrec “suficient i vàlida”. Ara per ara, la sentència del TSJC no és ferma i s’hi pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut