Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

El tribunal de la Haia confirma la cadena perpètua per al genocida Ratko Mladic

El ‘carnisser de Srebrenica’ va recórrer contra la condemna del 2017 per genocidi i crims contra la humanitat

Agències 08/06/2021
L'exlíder militar serbi de Bòsnia, Ratko Mladic, a la sala del tribunal abans del pronunciament del seu judici d'apel·lació al Mecanisme Internacional Residual per a Tribunals Prenals de l'ONU a la Haia.

El tribunal internacional de la Haia ha confirmat aquest dimarts la cadena perpètua contra l’exgeneral serbobosni Ratko Mladic, batejat com el ‘carnisser de Srebrenica’ per la seva responsabilitat en el genocidi que es va cometre el juliol del 1995 a la localitat. Mladic, de 78 anys, va ser condemnat el 2017 per genocidi i crims contra la humanitat, entre altres raons per la matança de 8.000 nens i homes musulmans a Srebrenica i el setge de Sarajevo. No obstant això, tant la defensa com la Fiscalia van recórrer la decisió, en el primer dels casos per reclamar l’absolució.

El judici requeia en el Mecanisme Residual Internacional dels Tribunals Penals, que va assumir els casos que encara tenia pendents el TPIY. Les vistes haurien d’haver començat el maig del 2020, però es van ajornar inicialment per la salut de Mladic i, després, per la pandèmia de la covid-19, i no van començar fins a l’agost. El genocidi de Srebrenica està considerat la pitjor atrocitat que ha tingut lloc a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Mladic també va ser condemnat pels 40 mesos de setge sobre Sarajevo, el tracte inhumà als presos en camps de detenció i per prendre com a ostatges soldats de l’ONU.