Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El Tribunal de Cuentas ordena retornar a ERC la fiança de 2,1 milions per la despesa en acció exterior

L’òrgan ho estableix després d’acceptar substituir-la pels avals de l’Institut Català de Finances

Agències 19/07/2022
Romeva i Junqueras són només dos dels encausats d'ERC en la causa del Tribunal de Cuentas contra l'acció exterior de la Generalitat.

El Tribunal de Cuentas ha ordenat retornar a ERC la fiança de 2,1 milions d’euros que el partit havia presentat en la causa per l’acció exterior del Govern. L’òrgan ho ha establert després d’acceptar substituir-la pels avals de l’Institut Català de Finances (ICF), ja que considera que compleixen els requisits legals i són garantia suficient. En una interlocutòria d’aquest dimarts, el Tribunal de Comptes estima la petició que havia presentat l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva. La decisió arriba després que la fiscalia canviés de criteri i en una vista celebrada la setmana passada no s’oposés al retorn de les quantitats assegurades pels republicans.

Inicialment, el TdC s’havia oposat a admetre com a vàlides els avals de l’ICF per valor de 5,4 milions d’euros, i fins i tot el ministeri públic va obrir una investigació per determinar si eren legals.

Més endavant el mateix tribunal va admetre els avals, i per això Romeva va reclamar la devolució de la fiança posada per ERC en nom dels seus dirigents per evitar l’embargament de comptes i béns.

Societat Civil Catalana sí que es va oposar a la devolució de la fiança, però la fiscalia no. El ministeri públic reclama 3,4 milions d’euros a 35 ex alts càrrecs de la Generalitat per l’organització de l’1-O i de l’acció exterior dels governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont.