Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Supremo manté l’anul·lació del decret electoral de les 13 cambres catalanes

|

- Publicitat -

El Tribunal Suprem ha confirmat l’anul·lació del decret electoral de les cambres de comerç catalanes del 2018 en considerar que la Generalitat no va ser transparent i va ometre el tràmit de participació ciutadana. L’alt tribunal espanyol no ha admès a tràmit el recurs de la Generalitat i del Consell General de Cambres i ha confirmat la sentència del març de l’any passat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que estimava el recurs contenciós-administratiu interposat per la societat Staff Pavillion SL. Tot i que la Generalitat va al·legar motius d’urgència, el TSJC sostenia que no es poden limitar els drets dels ciutadans en la participació de procediments com aquests, previstos en la llei catalana de transparència del 2014.

El decret també incloïa el vot electrònic, un aspecte que Staff Pavillion SL va qüestionar per la seva suposada poca fiabilitat i que fos l’únic possible. En la sentència, l’alt tribunal català assenyalava que la Generalitat va al·legar un principi d’urgència per no seguir la tramitació prevista en l’article 69, un argument que el TSJC no comparteix. Segons afirma, el Govern no pot justificar “motius d’urgència per limitar els drets dels ciutadans a la participació en el procediment d’elaboració d’una norma previstos en l’article 69, quan aquesta urgència en tot cas ha estat provocada per la pròpia administració”.

Publicitat

Sobre el vot electrònic, el TSJC apuntava que l’Estat es limita a establir amb “caràcter bàsic” les condicions perquè s’exerceixi però no entra a valorar si pot coexistir amb d’altres, com va passa en les darreres eleccions a les cambres, i conclou que es va respectar la legislació espanyola.

Et pot interessar  Què diu exactament la resolució del Suprem que acorda investigar Puigdemont i Wagensberg per terrorisme?

La providència del Suprem al·lega que la sentència del TSJC es basa en la legislació autonòmica, no pas en l’estatal, i per això l’alt tribunal espanyol no pot entrar a valorar la decisió del tribunal català. Ara, la decisió del TSJC ja és ferma.

Fonts de les cambres catalanes han explicat a l’ACN que aquest és un procés iniciat l’any 2018, abans de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, contra la Conselleria d’Empresa, a qui correspon executar la sentència, i no va contra la Cambra de Barcelona, el Consell General de Cambres de Catalunya ni cap candidatura. Segons les mateixes fonts, la decisió del Suprem no tindria afectacions sobre les eleccions celebrades el maig de 2019.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut