Dijous, 21 de gener de 2021 - Edició 909
La República

El Suprem rebutja la recusació d’onze magistrats en la causa de Torra però accepta la del ponent

El tribunal diu que no es pot recusar tota la sala penal pels seus vincles amb la JEC

Avatar
Agències 01/07/2020
Primer pla del president de la Generalitat, Quim Torra, assegut al banc dels acusats el 18 de novembre del 2019 a l'inici del judici contra ell per desobediència. (Horitzontal)

El Tribunal Suprem ha acceptat l’abstenció presentada pel magistrat Miguel Colmenero com a ponent del recurs de cassació interposat pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el va condemnar a un any i mig d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per desobediència. El magistrat va demanar apartar-se del cas en haver estat membre de la Junta Electoral Central, òrgan al qual Torra hauria desobeït en mantenir pancartes en edificis de la Generalitat durant la campanya electoral municipal. No obstant això, la sala no admet la recusació demanada per Torra d’uns altres onze magistrats de la mateixa sala, que havien de prendre la decisió sobre l’abstenció de Colmenero.

En la interlocutòria, el Suprem afirma que la recusació és “extemporània” i es fonamenta en “causes que s’invoquen de manera arbitrària, que no guarden relació amb l’objecte del plet o causa, que no és altre que un incident d’abstenció, i la seva concurrència és descartable ‘ab initio’ si tenim en compte que no comprometen la imparcialitat dels magistrats que s’han de limitar a decidir si estimen justificada una abstenció”.

Afegeix que la recusació es planteja contra tota la sala penal en el si d’un incident, per la qual cosa, d’acord amb diferents resolucions del Tribunal Constitucional, “no té substantivitat jurídica i no és creditora d’una decisió sobre el fons”. Per això rebutja de ple l’admissió a tràmit de la recusació.

Relacionats