Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Els sindicats majoritaris de l’ensenyament a Catalunya, País Valencià i Illes es conjuren per “frenar qualsevol retrocés”

|

- Publicitat -

Els atacs perpetrats pel PP i l’extrema dreta de Vox contra la llengua i la cultura catalana tant al País Valencià com a les Illes Balears, i els plans que tenen ambdós partits respecte a qüestions com ara el sistema educatiu han fet que els sindicats majoritaris de l’ensenyament a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears es conjurin per “frenar qualsevol retrocés” en l’educació, especialment en la llengua. El passat dimarts, 18 de juliol, representants d’Ustec-Stes, Stei Intersindical i Stepv-Iv van reunir-se per analitzar la situació.

Les tres entitats sindicals alerten que els acords de govern que aplicaran aquests governs conservadors i d’extrema dreta “són coneguts”, i subratllen que comportaran “retrocessos importants en matèria lingüística però també en el conjunt de l’ensenyament”. Al País Valencià, el PP i Vox porten en el seu esperpèntic programa de govern garantir la “llibertat d’educació” apostant per la lliure elecció del centre educatiu i de la llengua d’ensenyança entre les dues oficials que hi ha; a la vegada, també van pactar en matèria d’educació “reforçar la inspecció educativa per preservar la qualitat de l’ensenyança” així com “treure la ideologia de les aules i permetent que els pares escullin l’educació dels seus fills”.

Publicitat

A les Illes Balears, el nou executiu  del PP ja ha “suprimit” la Direcció General de Política Lingüística. Els mateixos sindicats recorden que a Catalunya “des de fa uns anys l’ensenyament està rebent una forta ofensiva judicial en matèria lingüística que ha intentat qüestionar el model d’immersió lingüística que compta amb un amplíssim suport entre la població catalana”.

Tots aquests acords, a ulls dels sindicats, “perverteixen el terme ‘llibertat'” perquè “neguen a les persones castellanoparlants l’oportunitat d’aprendre la llengua pròpia”. Per tot plegat, les tres organitzacions s’han reafirmat en la defensa de la llengua i de l’ensenyament, i han acordat fer “front comú”, juntament amb altres organitzacions, per “frenar qualsevol retrocés a l’ensenyament”.

Et pot interessar  VIDEO | L'humorista Txabi Franquesa deixa amb un pam de nas una dona que fa 60 anys que viu a Catalunya i no s'ha dignat a aprendre català

Igualment, els tres sindicats animen el conjunt de la societat a subscriure’s a les publicacions periòdiques en català que s’editen en els tres territoris “arran de la censura” de l’Ajuntament de Borriana a la biblioteca municipal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut