Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Així queda l’esperpèntic programa de govern del PP i Vox al País Valencià: la unitat d’Espanya, el 1r punt

El PP i Vox configuren un programa per garantir la unitat d'Espanya incidint en el desenvolupament econòmic, l'educació, els serveis socials, la seguretat o la protecció de les famílies, entre altres

|

- Publicitat -

El programa de govern pel País Valencià després de les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig ja s’ha fet públic. Després que el passat dimarts, 13 de juny, el PP i el grup d’extrema dreta Vox arribessin a un acord per governar al País Valencià, i es coneguessin alguns detalls, com ara que la conselleria de Cultura la liderarà un torero, els dos grups han avançat ja el seu programa de govern, que porta com a primer punt “defensar la unitat d’Espanya”.

El govern es configurarà de manera que Vox assumirà tres conselleries: Cultura, Agricultura, i Justícia, Interior i Governació, així com la presidència de les Corts. D’altra banda, el PP liderarà les deu conselleries restants, així com la Generalitat Valenciana.

Publicitat

El primer punt, la llibertat, però només per a la unitat d’Espanya 

L’esperpèntic document resumeix totes les mesures que ambdues formacions volen impulsar al llarg de la pròxima legislatura, un cop han desbancat el govern de coalició del PSPV, Compromís i Podem. El primer gran grup de mesures s’agrupa en un bloc de cinc punts que porta per nom “llibertat”. En aquest bloc, asseguren que defensaran la unitat d’Espanya, que reivindicaran la història tant d’Espanya com del País Valencià (“Comunitat Valenciana”) a partir de derogar les normes que “ataquen” la reconciliació històrica, que exigiran al govern nacional un finançament just pel País Valencià i que eliminaran “traves” burocràtiques i legislatives per tal d’agilitzar els tràmits i “establir un marc per defensar la llibertat de tots els ciutadans”.

Mesures econòmiques que passen per la reducció d’impostos i la creació de llocs de treball

En matèria d’economia, els grups de dreta i extrema dreta aposten per impulsar ajudes per donar suport a les empreses “davant els greus efectes de l’augment de despeses”, protegir les PIMES i micropimes col·laborant amb la creació i fixació dels llocs de treball; això ho pretenen fer impulsant un programa de foment del treball per a crear-ne. Paral·lelament, proposen eliminar l’impost de successions, el de donacions i el de patrimoni, reduir “dràsticament” l’IRPF en tots els seus trams, així com les taxes autonòmiques. Finalment, asseguren que eliminaran les traves “excessives” que fan que les empreses valencianes “competeixin en condicions inferiors respecte a productors i indústries estrangeres”, que aprovaran un pla estratègic de protecció i promoció del turisme i, en relació amb aquest últim, que s’eliminarà la taxa turística.

Protegir el món rural i el medi ambient, però “aprofitant totes les seves oportunitats”

El món rural, l’aigua i el patrimoni és un altre camp on el nou govern de coalició vol incidir. En el seu primer punt, exposen que impulsaran mesures de protecció al patrimoni ambiental, a la vegada que afegeixen que defensaran el desenvolupament de “totes les oportunitats que de l’aprofitament del patrimoni natural es deriven”. La defensa del món rural i “les seves tradicions, festes, estil de vida i activitat econòmica” és una altra qüestió d’importància, que asseguren que duran a terme.

Els grups també asseguren que protegiran els agricultors “amb especial atenció a les plagues que afecten el camp i els preus que reben els productors”, un fet que compliran instant el govern espanyol i les institucions europees a “protegir els productes davant la competència deslleial de tercers països”. També prometen fomentar el relleu generacional al camp aplicant “mesures fiscals, reducció de burocràcia i assessorament especialitzat”, així com impulsar el desenvolupament de les zones rurals i despoblades.

Respecte a la gestió de l’aigua, aposten per la política de transvasaments, concretament del riu Tajo al Segura, a la vegada que prometen ampliar els regadius en el sector primari. 

Reduir despeses polítiques retallant conselleries i apostant per uns mitjans públics “que reconeguin la pluralitat”

Una altra qüestió que preocupa el nou executiu són les despeses polítiques, que prometen reduir a partir de retallar el nombre de conselleries, alts càrrecs i assessors, així com eliminant els organismes innecessaris. En aquest punt, diuen que apostaran per “un model de ràdio i televisió pública que sigui racional”, els continguts de les quals “reconeguin la pluralitat de la societat valenciana, afavoreixin la concòrdia i respectin els valors constitucionals”.

Et pot interessar  El CIS atorga la victòria del 12-M al PSC, amb Junts i ERC pràcticament empatats

Educar en “llibertat” els nens, però en funció del que escullin els pares i mares

En matèria d’educació i llengua les coses es posen encara més lletges, especialment després dels primers rumors que apunten que aquesta conselleria la gestionarà Vox. En el primer punt, asseguren que garantiran la “llibertat d’educació” apostant per la lliure elecció del centre educatiu i de la llengua d’ensenyança entre les dues oficials que hi ha. D’altra banda, també diuen que “reforçaran la inspecció educativa per preservar la qualitat de l’ensenyança”, un fet que aconseguiren “traient la ideologia de les aules i permetent que els pares escullin l’educació dels seus fills”.

Més pressupost per a la sanitat i especial atenció a la salut mental

Els populars i Vox prometen augmentar el pressupost que es destina a la Sanitat en un 30%, posant especial atenció a l’atenció primària i a la salut mental i ampliant les places de professionals sanitaris. També diuen que garantiran que el personal dels serveis d’emergències sigui “suficient” i que elaboraran un pla sanitari “que asseguri una atenció àgil i de qualitat”.

Oblidar-se de la violència masclista, que ara és “intrafamiliar”, fomentar la natalitat i mesures d’habitatge copiades del PSOE

En matèria de polítiques socials, família i habitatge, Vox i el PP tenen molt clar que volen fomentar la natalitat, motiu pel qual impulsaran “ajudes al naixement i a les despeses essencials”, les quals inclouen menjador, transport, material, extraescolars i acompanyament a les persones grans o dependents, tot amb “especial atenció a les famílies nombroses”. Aposten també per la conciliació familiar “avançant en el marc legislatiu” i ampliant l’oferta d’extraescolars i guarderies. Asseguren també que revisaran el sistema per garantir que les ajudes públiques “arriben a les famílies que més ho necessiten”.

Respecte a l’habitatge, que és una de les grans qüestions que els partits han abordat durant la campanya, proposen augmentar el parc d’habitatge, reduir la pressió fiscal i facilitar l’accés a joves i famílies, avalant fins al 20% del cost total de la primera vivenda als joves.

Finalment, obviant abordar la problemàtica de la violència masclista, el PP i Vox diuen que “promouran polítiques que perseguiran i erradicaran la violència intrafamiliar”, però garantint “la igualtat entre totes les víctimes”.

Prometen impulsar el desenvolupament del Corredor Mediterrani, a mitges des de temps immemorables 

El PP i Vox prometen executar totes les inversions pendents per garantir la connectivitat, especialment de la xarxa ferroviària, a la vegada que prometen també impulsar el desenvolupament del Corredor Mediterrani.

Perseguir els ocupes i la immigració il·legal

L’últim gran bloc que aborden en el seu programa de govern és el de la seguretat, una altra de les qüestions més abordades durant la campanya. Així, Vox i PP apunten en el primer punt a les ocupacions, assegurant que garantiran el dret a la propietat protegint les persones propietàries que pateixin ocupacions. De fet, crearan una “oficina especialitzada per a l’assessorament i acompanyament de les víctimes”.

La immigració il·legal també serà perseguida amb duresa: asseguren que posaran en coneixement de les Forces i Cossos de seguretat tots els casos, a la vegada que prometen eliminar les subvencions a entitats que “emparin aquestes pràctiques”. També exigiran que les forces de l’ordre estatals disposin de tots els mitjans “materials, personals i jurídics” per garantir la seguretat i el desenvolupament de la seva feina. Finalment, asseguren que garantiran l’ordre públic i la seguretat dels barris.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut