Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El ‘sí’ a la independència obtindria una victòria clara en un referèndum a Catalunya, segons l’ICPS

Fins el 57% dels votants d’un hipotètic referèndum d’autodeterminació s’inclinaria pel ‘sí’

Àlex Huguet 17/11/2020

El ‘sí’ a la independència guanyaria un hipotètic referèndum a Catalunya amb el 44,4% dels vots, mentre que un 33,3% hi estaria en contra, el 18,5% no aniria a votar, el 3,3% no ho sap o no contesta, i el 0,5% votaria en blanc o nul, segons l’enquesta anual de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). D’igual manera, si es té en compte només la gent que decideix anar a votar, el percentatge seria encara més alt, fins a arribar al 57% de vots a favor de la independència, en contra del 42% dels favorables al ‘no’.

L’enquesta es va fer entre el 14 de setembre i el 14 d’octubre –quan es va inhabilitar el president de la Generalitat Quim Torra– amb una mostra de 1.200 persones i un marge d’error del 2,8.

Els resultats a la pregunta ‘què votaríeu si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya’ són semblats als de les últimes enquestes anuals de l’ICPS, tot i que el suport al ‘sí’ ha baixat lleument.

En la del 2019 el 46% dels enquestats afirmava que hi votaria a favor i el 31,5% en contra, i el 2018 el 47,9% apostava pel ‘sí’, i el 31,8% pel ‘no’.

Malgrat que el ‘sí’ a la independència guanyaria en un referèndum, l’enquesta també pregunta si ‘voleu que Catalunya sigui un estat independent o continuï formant part d’Espanya’, i els resultats són oposats: el 51,3% defensa continuar a Espanya i el 41,8% la independència, mentre que el 2,9% assegura que tant li fa, el 2,9% no ho sap i l’1,1% no contesta.

En una altra pregunta, els enquestats han de respondre com els agradaria que acabés el procés independentista, i en una altra com creuen que acabarà.

Així, el 45,2% vol que el procés sobiranista acabi ‘amb un acord amb Espanya per dotar Catalunya de més autogovern’, el 31,9% amb la independència, el 16,2% amb la fi del procés, i el 6,8% no ho sap o no contesta.

Aquests resultats canvien en la pregunta sobre ‘com creieu que acabarà’, atès que el 42,2% considera que acabarà amb un acord perquè hi hagi més autogovern a Catalunya, un 26,7% amb el final del procés sobiranista, el 22,1% no ho sap o no contesta, i tan sols un 9,1% creu que acabarà amb la independència de Catalunya.

Valoració dels líders

El líder polític català més ben valorat és el president d’ERC, Oriol Junqueras, amb un 5,14 de nota mitjana, i és l’únic que aprova, perquè la segona més ben valorada és l’alcaldessa de Berga (Barcelona), Montse Venturós (CUP), amb un 4,59.

El vicepresident de la Generalitat i previsiblement candidat d’ERC a les eleccions catalanes, Pere Aragonès, obté un 4,49; la líder dels comuns al Parlament i candidata als comicis, Jéssica Albiach, un 4,2; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (comuns), un 4,1, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín (PSC), un 4,01.

També suspenen els expresidents Quim Torra i Carles Puigdemont (JxCat) amb un 3,93 i un 3,82 respectivament; el líder del PSC, Miquel Iceta, amb un 3,77; l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), amb un 2,61; el president dels populars catalans, Alejandro Fernández, amb un 2,42, i el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, amb un 2,01.