Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

El Senado tomba una proposició de Junts per modificar el Codi Penal per evitar casos com els de Hasel i Valtonyc

El PSOE justifica el seu ‘no’ al costat del PP, Vox i Cs perquè assegura que prepara la seva pròpia reforma

Agències 26/05/2021
Imatge de Pablo Hasel dins la presó de Lleida.

El ple del Senat ha tancat la porta aquest dimecres a una proposició de Llei de JxCat per a la reforma del Codi Penal. El text buscava ampliar i protegir la llibertat d’expressió i evitar casos com els de Pablo Hasél i Valtonyc, empresonat i exiliat, respectivament per lletres de cançons sobre la monarquia, o com el judici a Willy Toledo, jutjat per comentaris a les xarxes socials. La iniciativa ha topat amb el ‘no’ del PSOE, PP, Cs i Vox, mentre que JxCat, ERC, PNB i Geroa Bai li han donat suport. El PSOE ha justificat la seva posició pel fet que el govern espanyol ja ha anunciat una reforma del Codi Penal per evitar aquests casos.

La proposició de Llei sostenia que el Codi Penal encara té reminiscències “d’altres èpoques” i cal actualitzar-lo per posar-lo a nivell europeu, perquè “no tots els càstigs han de ser penals” i “el dret de tipus penal s’ha de limitar al que és imprescindible”. Junts recordava que la Directiva europea 2017/541 sobre lluita conta el terrorisme –i d’obligat compliment per a tots els membres de la UE- estableix que aquest tipus de delicte s’ha de tipificar quan comporti “un risc real” de cometre actes terroristes.

A més, destacava que el passat 11 de març la comissària pels Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, va reclamar a l’Estat que reformés el codi Penal per evitar condemnes per delictes de llibertat d’expressió. També Amnistia Internacional assenyala al seu últim informe que “les autoritats espanyoles han de complir els seus compromisos i adoptar mesures que garanteixin el dret a la llibertat d’expressió i a la reunió pacífica”.

La doctrina del Tribunal Europeu dels Drets humans recorda també que els personatges públics han de poder rebre un marge més ampli de crítiques, i de fet el 2018 ja va condemnar Espanya per haver multat dos joves que havien cremat fotografies del Rei.