Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El relat imaginari de la Guàrdia Civil sobre l'”Equip de Resposta Tàctica” dels CDR: “Era una organització criminal”

En un informe, asseguren que aquests membres dels CDR tenien finalitats terroristes

Redacció
Redacció 17/06/2021
Pla general de la pancarta de la capçalera de la manifestació convocada pel CDR, amb el lema 'Ni un pas enrere. Independència'. 11 de setembre del 2020. (Horitzontal)

La Guàrdia Civil ha conclòs en un informe enviat a l’Audiència Nacional que l’Equip de Resposta Tàctica, integrat per membres dels CDR, era una organització criminal amb fins terroristes que tenia com a principal objectiu “la planificació de l’assalt, ocupació i defensa del Parlament de Catalunya” un cop arribat el denominat ‘dia D’, per la qual cosa haurien fet servir substàncies explosives.

A l’informe, amb data del maig del 2021 i basat en els registres realitzats el setembre del 2019 que van concloure amb nou detinguts, la Guàrdia Civil assenyala que “l’ERT complia una labor fonamental en la planificació de l’assalt, ocupació i defensa del Parlament de Catalunya, quedant de manifest la seva naturalesa com a organització criminal amb finalitat terrorista de la qual es reuneixen tots els elements”.

L’informe consta al sumari de la causa i explica que “l’organització gaudia d’una elevada cohesió afavorida per la comuna pertinència prèvia als CDR, que permetia que tots els seus integrants perseguissin una mateixa finalitat en les seves accions, així com que compartissin una sostracció ideològica relativament homogènia i favorable a l’obtenció de la independència catalana a través d’un activisme radical”.

Els investigadors apunten a aquest radicalisme com a element cohesionador de l’ERT, configurant-lo d’aquesta manera com una facció extrema dels CDR. Això es veure reflectit en una conversa telefònica del 2018 en la qual un dels investigats, l’exregidor d’ERC Xavier Buigas, parla d’un grup format per “temes de mobilitzacions”, que es desmarca “completament” dels CDR: “Ja no tenien ni ganes de posar llaços”.