Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El PSOE s’oposa davant del TC a l’intent del PP de frenar la reforma del Codi Penal i del CGPJ

|

- Publicitat -

El PSOE ha presentat un escrit davant del Tribunal Constitucional (TC) en què s’oposa a l‘intent del PP de frenar la reforma del Codi Penal que s’ha de debatre aquest dijous al Congrés. Els socialistes demanen personar-se en la causa i demanen que no s’acceptin les mesures cautelaríssimes sol·licitades pels populars. En l’escrit, el PSOE argumenta que acceptar-les i paralitzar el procediment legislatiu suposaria una “ingerència” del TC que “col·locaria a l’intèrpret suprem de la Constitució en una posició que no li correspon”, nega que s’hagin vulnerat drets durant el procediment i subratlla que no existeixen precedents a les Corts Generals d’una suspensió d’aquesta mena.

En declaracions als passadissos del Congrés aquest dijous al matí, el portaveu del PSOE, Patxi López, ha avisat que acceptar la petició del PP seria una “intromissió” del TC en el poder legislatiu i ha recordat que el Constitucional té “membres caducats”. López ha opinat que el PP fa, amb aquesta “maniobra sense precedents”, un “salt qualitatiu” en la seva deriva “radicalment antidemocràtica”.

Publicitat

L’escrit presentat pel PSOE insisteix que adoptar les mesures cautelaríssimes que demana el PP en el seu recurs d’empara implicaria una “vulneració de l’autonomia parlamentària” i vulneraria els drets dels diputats. Suspendre el procediment parlamentari “impedeix que el conjunt de diputats exerceixi legítimament les seves funcions parlamentàries” i es vulneraria indirectament el “dret a la ciutadania a participar en els afers públics a través dels seus representants”, afirma.

“L’adopció d’una mesura cautelaríssima com seria la suspensió de tot o part d’un procediment en curs al Congrés afectaria un dels fonaments de la nostra democràcia. L’exercici de la potestat legislativa per les Corts Generals és una de les bases de l’estat de dret i acordar la suspensió d’un procediment legislatiu que s’està desenvolupant en aquest moment a les cambres suposaria afectar directament al mateix”, argumenta.

Et pot interessar  El govern espanyol compleix l'amenaça i porta al Constitucional la ILP per declarar la independència

El PSOE sol·licita ser part en la causa perquè és “evident l’interès legítim com a part” en el “procediment legislatiu objecte del recurs d’empara”. A més, els socialistes reclamen que se’ls doni tràmit d’al·legacions en relació amb la sol·licitud de mesures cautelars i critiquen que encara no se’ls ha donat trasllat de la demanda d’empara del PP.

Els socialistes al·leguen que l’adopció d’una mesura cautelaríssima respecte d’un procediment legislatiu en curs al Congrés no està justificada perquè, com no ha conclòs i la tramitació continuarà, no existeixen els “perjudicis de difícil reparació” que la justificarien. Un cop aprovada, el TC podrà pronunciar-se en un eventual recurs d’inconstitucionalitat sobre el fons de la reforma i el procediment seguit, sosté el PSOE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut