Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

El PSOE i Sumar arriben a un acord per a la investidura de Sánchez que no convenç a Podem

L'acord inclou la reducció de la jornada laboral, però Podem considera "insuficients" els termes del pacte

|

- Publicitat -

Acord entre el PSOE i Sumar per a la investidura de Pedro Sánchez, tot i que necessitarà els vots dels partits independentistes catalans per tal d’aplicar-se. Tots dos partits han comunicat el tancament d’aquest acord programàtic el matí d’aquest dimarts, 24 d’octubre a través d’un comunicat, i el migdia d’aquest mateix dimarts l’anunciaran públicament amb una compareixença. Segons el text dels partits, la plena ocupació serà la principal prioritat de la legislatura; tanmateix, també han acordat la reducció de la jornada sense reducció salarial, que és una de les mesures més destacades, però que caldrà veure com s’ha concretat a l’acord.

El passat dilluns, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, situava la reducció de la jornada laboral com una de les qüestions “essencials” que havien de fer possible l’acord. “No volem una legislatura curta i de gestió”, que “seria fer un regal a Feijóo”, sinó “una legislatura que segueixi ampliant drets com en els últims anys”, ha dit.

Publicitat

L’acord inclou altres pactes programàtics, com ara una reforma fiscal “justa” que faci que la banca i les grans energètiques contribueixin a la despesa pública; un pla de xoc contra l’atur juvenil; un augment d’habitatge públic i la universalització de l’educació de 0 a 3 anys. A la vegada, també han acordat reforçar el sistema públic de salut; la revisió a l’alça dels objectius de la llei del canvi climàtic; arribar al 20% d’habitatge públic respecte al total; l’ampliació dels permisos retribuïts per naixement; i garantir a final de la legislatura l’accés universal a l’educació pública per a infants de dos anys.

Les dues formacions celebren que han tancat l’acord abans que acabés el mes d’octubre, que és el termini que s’havien marcat, tot i que no ha estat fàcil arribar a aquest punt, especialment després que la reunió que van mantenir el dilluns es compliqués i s’allargués fins a la nit. La reunió estava precedida per setmanes de negociacions tampoc gens senzilles; fa només 10 dies, Yolanda Díaz va apuntar que les posicions estaven “allunyades”

Et pot interessar  El PSOE dona per feta la revàlida del govern amb el PNB

Amb l’acord tancat, tant el PSOE com Sumar es pengen la medalla de donar resposta al missatge que va donar la ciutadania a les eleccions del 23-J: “Rebutjar un govern de dretes i d’extrema dreta i seguir avançant en drets i llibertats”. L’entesa, però, arriba tres mesos després de les eleccions del 23-J i quan queda poc més d’un mes perquè expiri el termini per a la investidura abans que no es convoquin automàticament nous comicis, el 27 de novembre.

Amb tot, quedarà per esclarir quin repartiment de carteres hi haurà entre PSOE i Sumar en el cas que hi hagi legislatura. Urtasun ha apuntat que de moment no s’ha abordat aquesta qüestió i les negociacions s’han centrat fins ara en el programa.

L’acord, no obstant això, no convenç de moment Podem, que el considera “insuficients”. El portaveu de la formació d’Ione Belarra, Pablo Fernández, va advertir dilluns que amb aquest acord “les possibilitats d’aconseguir transformacions reals es limiten molt”. Queda en l’aire també si la secretària general de Podem, Ione Belarra, continuarà al govern i, en el cas que ho faci si mantindrà la cartera de Drets Socials que ha ocupat al llarg de la passada legislatura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut