Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El primer debat dels alcaldables de Barcelona posa al centre les polítiques socials

Els posicionaments, el coneixement de la ciutat i les propostes dels candidats, a termòmetre quan falta un mes pels comicis municipals

|

- Publicitat -

Després de la fotografia de protocol, amb molta expectació per ser el primer debat a set, l’alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha estat la primera a intervenir en el bloc de polítiques d’inclusió en el debat organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector social de Catalunya. Colau ha tret pit sobre la feina feta en aquest últim mandat: “La ciutat ha estat premiada per directors de serveis socials i gerents que més ha invertit en tot l’estat” ha afirmat, alhora, també ha reivindicat el projecte Àgora i ha posat de manifest la dada de pobresa infantil: “Un 50% menys que la mitja catalana”. Tot i això, l’alcaldessa, ha aprofitat per culpar la Generalitat de “paràlisi absoluta” en aquest sentit. Al seu torn, la candidata de JxCat, Elsa Artadi, li ha contestat que espera que sàpiga que “el parlament i el Govern són institucions diferents”.

“Barcelona és una fàbrica de desigualtats”

Publicitat

En el torn d’Ernest Maragall, alcaldable per ERC, ha reivindicat que “els serveis socials s’han de saber enfocar com a primera frontera” perquè “Barcelona és una fàbrica de desigualtats”. A la seva dreta, l’exconsellera de Presidència ha apostat per “fer créixer ràpidament els sous de la ciutat, perquè per primera vegada, segons Artadi, “els salaris no creixen igual que l’economia”. Qui també ha parlat de sous, al sou torn, és Valls, representant de la plataforma Barcelelona 2019, qui, alhora, ha diferenciat entre “refugiats” i “immigrants” i ha reconegut que la seva “preocupació” és que hi hagi “guetos”.

La candidata de la CUP Capgirem Barcelona, Anna Saliente, ha acusat Bou i Valls de “racistes” i ha assegurat que Valls “no vol immigrants pobres” perquè distingeix entre “refugiats” i “immigrants”. També, ha defensat que la situació de la societat barcelonina no “és el resultat de la crisi” sinó la conseqüència d’un sistema “capitalista” que s’ha de combatre, segons la candidata.

El bufó de l’unionisme estronca el to seriós del debat

En un moment del debat a l’espai de Boinemaisson, l’exminsitre francès ha hagut de parar els peus a l’alcaldable PP, Josep Bou, també popular per les seves nombroses declaracions i intervencions polèmiques. En un picabaralla entre Collboni i l’exempresari, Bou ha sentenciat que els fills de les famílies treballadores “necessiten una formació professional dual per a poder treballar”, i el candidat del PSC ha titllat aquesta afirmació elitista de “preocupant”.

“M’ho diràs a mi, que sóc empresari”, ha etzibat Bou enmig de la trifulca. A més, després de les seves intervencions sense cap mena de línia argumental en la temàtica del debat ha fet arrencar algunes rialles entre el públic –i algun gest de desesperació-, com en el moment que ha cridat: “Si s’independitzen, hauran de marxar, mestre!”, al rebpublicà Ernest Maragall.

L’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, s’ha presentat com a garant dels drets socials: “Malgrat treballar hi ha molta gent que continua sent pobre”. Com a proposta, el socialista aposta per apujar el salari mínim a 200 euros. És així com, quan falta un mes just per a les eleccions municipals, tots els alcaldables -exceptuant Jordi Graupera que ha estat desconvidat-, han pogut exposar les seves propostes socials per a la ciutat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut