Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El PPC reclama a Sánchez “tots els mitjans” per garantir la visita del rei espanyol a Barcelona

|

- Publicitat -
L’exdelegada del govern espanyol a Catalunya i número dos del PPC per Barcelona a les eleccions del 10 de novembre, Llanos de Luna, ha reclamat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez que apliqui “tots els mitjans” per garantir una bona visita al rei espanyol Felip VI  demà a la capital catalana, on presidirà l’entrega dels Premis Princesa de Girona. En una atenció als mitjans al Port Olímpic de Barcelona, Llanos de Luna ha instat Sánchez i l’executiu espanyol a “dirigir i coordinar totes les forces” i cossos per evitar incidents.
L’exdelegada del govern ha defensat que el rei “pot acudir a qualsevol lloc del territori nacional” i que Sánchez ha de garantir la seguretat del “dia a dia”. La Policia Nacional ja ha blindat aquest diumenge l’avinguda Diagonal de Barcelona bloquejant l’accés al Palau de Congressos de Cataluny, on demà es celebren els premis de la Fundació Princesa de Girona. També hi ha vigilància a l’hotel Rey Juan Carlos I, on la família reial espanyola passaria la nit.
Els republicans titllen la visita de Felipe VI a Barcelona d'”indecència”
El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha fet aquest diumenge una crida a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya “per partida doble” per davant del PSOE i portant Cs a la “irrellevància política”. Durant l’acte central de Jovent Republicà a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Aragonès ha apostat per repetir la gesta del 28-A quan ERC que guanyar els comicis a Catalunya i superar Cs al conjunt de l’Estat. “Cs pot treure a tot l’Estat menys diputats que ERC a Catalunya. Fem-ho possible i que el seu somriure burleta els quedi congelat”, ha apuntat Aragonès. La número 6 de la candidatura per Barcelona Marta Rosique s’ha referit a la visita de Felip VI i l’ha titllat “d’indecència”. “Els països catalans no tenim rei”, ha exclamat.

Aragonès ha iniciat la intervenció lamentant que el PSOE hagi “iniciat la campanya” amb l’exhumació del dictador Franco i que aquesta es convertís en una “exaltació del franquisme”. En aquest sentit ha dit que és “coherent” que Felip VI visiti Barcelona aquest dilluns perquè és la “representació institucional dins la seva llei de la dictadura”. “El pare de l’actual rei va ser l’hereu polític del franquisme i el porten a fer campanya”, ha criticat.

Ha dit que les urnes son l’espai “més preuat” i que després de la sentència de l’1-O s’ha de donar una resposta que sigui una victòria independentista. “Només el vot a ERC ens assegura una victòria independentista el 10N”, ha subratllat.

Publicitat

El també vicepresident del Govern ha opinat que el 10-N a Catalunya es juga entra dues forces. Entre un PSOE que “no només ha justificat la sentència sinó que l’ha celebrada”, que aplaudeix la gestió de les protestes per part de la Policia Nacional o bé ERC que aniran al Congrés “a deixar ben clar els pilars d’amnistia, autodeterminació i república catalana i que ho aconseguiran amb vots i urnes”.

“El 10N haurem de triar entre un PSOE que s’ha convertit en el defensor d’un projecte nacional espanyol immobilista, o una ERC que defensa la independència de Catalunya com la via per aconseguir un país amb drets per a tothom”, ha conclòs Aragonès durant el míting.

Per la seva banda, la candidata de Jovent Republicà ha avisat que l’estat espanyol vol crear un nou relat a partir de la violència perquè veuen “amenaçat el règim del 78 i la unitat d’Espanya” quan veuen que “milions de persones es manifesten des de la no violència”. Davant del que ha definit una “manipulació mediàtica”, Rosique ha dit que s’han d'”acumular” victòries als carrers, a les acampades, a les mobilitzacions i a les urnes.

Rosique ha reclamat “deixar-los clar” que s’han acabat les amenaces i exigir-los que es respectin els drets. En aquest sentit, ha dit que la primera cosa que farà ERC durant la nova legislatura al Congrés és exigir acabar amb la llei mordassa “que dona cobertura legal a la repressió”.

Et pot interessar  Aragonès treu ferro a l'acord sobre el Hard Rock i afirma que només "actualitzava característiques tècniques"

“No podem permetre que el PSOE guanyi a Catalunya. L’independentisme guanya les eleccions malgrat siguin espanyoles i hem d’aconseguir treure més vots que Cs a tot l’Estat”, ha manifestat. “L’únic partit que pot assegurar aquesta victòria independentista i republicana és ERC”, ha apuntat Rosique.

Puigdemont insta Felipe VI a aprofitar la visita per reflexionar pel discurs del 3-O de 2017

L’expresident del Govern Carles Puigdemont ha rebutjat les “lliçons d’autocrítica” del cap de llista del PSOE a les eleccions del 10-N, Pedro Sánchez. En un contacte amb la premsa des de Waterloo (Bèlgica) aquest diumenge al matí, Puigdemont ha assegurat que el catalanisme ja porta anys fent autocrítica, després que el president espanyol en funcions hagi exigit “autocrítica” a l’independentisme. Des de Waterloo, i acompanyat de la cap de llista de JxCat, Laura Borràs, i la resta de candidats al Congrés i Senat, Puigdemont també ha acusat Sánchez de “supremacista polític” per la repetició electoral.
A més, l’expresident ha instat el rei espanyol, Felip VI, a aprofitar la seva visita de dilluns a Barcelona per també fer autocrítica sobre el seu discurs del 3-O de 2017.

“Lliçons d’autocrítica de Sánchez, cap ni una”, ha deixat anar Puigdemont, que ha atès la premsa després de la reunió amb els candidats de JxCat al 10-N. L’expresident del Govern ha assegurat que el catalanisme “en el seu conjunt” porta dos anys escrivint la part de la història amb un capítol dedicat a l’autocrítica, ja que forma part del recorregut: “Qui ho ignori ha estat desconnectat de la realitat”, ha afegit.

En aquest sentit, el cap de files de JxCat ha dit que encara espera veure l’autocrítica de l’Estat per l’1-O, pel discurs del monarca del 3-O de 2017, o per haver “incomplert” el mandat del grup de treball contra les detencions arbitràries de l’ONU.

A més, Puigdemont ha acusat Sánchez de partir d’un “supremacisme polític”, en no comptar amb les formacions polítiques que no pensen com el PSOE o que no diuen “exactament” el que el líder socialista vol: “Li costa entendre que hi ha vida més enllà del PSOE”, ha sentenciat.

L’excap del Govern també ha dit que l’amnistia ha de ser “una part” de la solució política del conflicte però no “l’objectiu final” del procés. JxCat lliga l’amnistia a la resolució de la situació entre Catalunya i l’Estat, però no en promou, per ara, cap llei al Congrés.

Finalment, i sobre la visita del rei espanyol aquest dilluns a Barcelona, Borràs ha assegurat que els candidats de JxCat estaran on són “sempre”: “Expressarem el nostre desacord al costat de la gent, de forma pacífica, cívica i democràtica”. La cap de llista al Congrés no ha concretat però si se sumaran a les protestes organitzades per a demà, després que la Junta Electoral Provincial de Barcelona tombés la petició de JxCat i ERC d’ajornar l’acte del monarca per a després del 10-N.

Des de fa dies els CDR preparen diverses protestes per la visita del rei espanyol a Barcelona. La CUP, Arran, el Sindicat d’Estudiants i el SEPC han convocat a “bloquejar” l’acte de Felip VI amb una concentració davant el mateix Palau de Congressos (dilluns 4 a les 16 hores). Al seu torn, ANC i Pícnic per la República han cridat a fer saber al monarca que “Catalunya no té rei”, sense haver anunciat encara cap acció concreta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut