Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El PP no desisteix en el seu intent d’impedir la formació dels grups d’ERC i Junts al Congrés

Els populars han presentat dos escrits a la Mesa perquè es dissolguin els grups propis de Junts i ERC al Congrés

|

- Publicitat -

El PP vol evitar a tot preu que els partits independentistes d’ERC i Junts, que molt probablement frustraran el seu ple d’investidura, tinguin grup propi al Congrés dels Diputats. Els dos partits sobiranistes van registrar el grup propi el divendres de la setmana passada, gràcies al gest del PSOE i Sumar, que van cedir de forma temporal alguns dels seus diputats per complir amb la llei electoral i afavorir la formació de grup. Un moviment que no va caure gens bé ni a la dreta ni a l’extrema dreta, que van criticar-ho i amenaçar d’emprendre mesures, al·legant que s’està efectuant un frau de lleu.

Els populars tenen un clar objectiu, i és que els partits independentistes no puguin tirar endavant els seus grups propis i s’hagin d’integrar en el grup mixt. Així doncs, aquest divendres, 8 de setembre, el PP ha fet arribar a la Mesa del Congrés dos escrits en els quals demana a la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, que reconsideri la formació dels grups parlamentaris d’ERC i Junts i els dissolgui. Als escrits, els populars sostenen que el préstec de diputats és un “indubtable frau de llei“, i consideren que va en contra del que estableix el reglament del Congrés, així com la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional perquè “la seva cessió no va dirigida a superar una quantitat de diputats, sinó un llindar de vot del qual es manca”.

Publicitat

L’article 23 del reglament del Congrés estipula que els grups parlamentaris han de complir una de les tres condicions que estableix per poder-se constituir: disposar de 15 diputats, tenir cinc diputats i “el 15% dels vots a les circumscripcions on s’han presentat”, o haver aconseguit el 5% dels vots a tot l’Estat.

Et pot interessar  Puigdemont retreu a Illa que "vagi al comitè federal a recollir instruccions" en lloc de fer campanya a Catalunya

El PP diu que la Mesa -amb majoria de PSOE i Sumar- va establir “de manera contrària a la norma, que el 15% del suport necessari a cada demarcació seria sobre el total resultant de totes les províncies on es presenti el grup. Un frau que queda en evidència amb el retorn als seus grups naturals dels diputats que el PSOE i Sumar van cedir als independentistes”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut