Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Junts registra grup propi al Congrés amb quatre diputats prestats del PSC, i ERC amb dos de Sumar

Junts passarà per davant dels republicans en l'ordre d'intervencions, perquè el PSOE ha cedit més diputats que Sumar a ERC

|

- Publicitat -

ERC i Junts han registrat els seus respectius grups parlamentaris només un dia abans que expiri el termini, malgrat no complir amb les condicions de la llei electoral per a fer-ho. Han aconseguit tenir-los arran del gest que han tingut tant Sumar com el PSOE, que han cedit alguns dels seus corresponents diputats per tal que els partits independentistes tinguin grup propi al Congrés. Tanmateix, no es tracta d’un gest gratuït, sinó que tant Pedro Sánchez com Yolanda Díaz tenen la mirada posada en la hipotètica investidura del candidat socialista, per a la qual els vots independentistes són imprescindibles.

Després que Sumar comuniqués la cessió de dos dels seus diputats a ERC perquè  tingués grup propi al Congrés, i amb la incògnita de si el PSOE faria el mateix amb Junts, finalment els socialistes del PSC han prestat quatre diputats a la formació independentista. D’aquesta manera, els dos partits sobiranistes compleixen les condicions que estableix el reglament del Congrés per constituir grup propi.

Publicitat

ERC i Junts van obtenir 7 diputats cadascú el 23-J, però com que el PSC ha cedit quatre diputats, Junts passarà per davant dels republicans en l’ordre d’intervencions. Els quatre diputats del PSC que s’inscriuen de moment al grup de Junts són Blanca Cercas, Marc Lamuà, Andreu Martín i Valle Mellado. Els de Sumar que van a ERC són Júlia Boada i Fèlix Alonso.

La Mesa de la cambra baixa avalarà la constitució dels grups el pròxim dilluns, i després els diputats prestats del PSC i de Sumar podran tornar als dels seus respectius partits. Un cop s’hagin constituït els grups, els diputats prestats tornaran als de les seves respectives formacions. L’article 27 del reglament diu que ho podran fer en un període de 5 dies des del període de sessions. Quan retornin, ERC i Junts podran mantenir grup perquè només cal que disposin d’un nombre superior “a la meitat del mínim exigit” per a la constitució, i això és 5 diputats.

Et pot interessar  Junts "intensifica" la feina "feta" a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran amb més de 300 actes durant la campanya per al 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut