Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

El PP i Vox redoblen l’ofensiva contra el català a l’escola i tanquen el pacte per afavorir el castellà a les aules de les Illes Balears

Els pares escolliran amb quin idioma s'eduquen els seus fills entre els 3 i els 8 anys, una de les condicions de Vox per a l'acord de govern del PP a les Balears

|

- Publicitat -

El govern de les Illes Balears, liderat pel PP amb la connivència i el suport de l’extrema dreta de Vox, intensifica la seva ofensiva contra la llengua catalana i, concretament, contra el català a les escoles. Finalment, s’ha complert la intenció de la presidenta balear, Marga Prohens, de promoure la lliure elecció de la llengua en l’etapa educativa dels 3 als 8 anys, com a part de l’acord de govern pactat amb Vox, un fet que es tradueix en l’eliminació de la llengua catalana com a idioma vehicular de les classes.

El vespre del passat divendres, 3 de novembre, en el que l’oposició denuncia que és un “pacte ocult”, tant el PP com Vox van tancar l’acord per fer realitat la “lliure elecció de la llengua” a l’escola pels alumnes d’entre 3 i 8 anys, que s’implementarà a totes les escoles balears a partir del curs que ve. Pel que fa a la resta d’etapes, els centres podran afegir-se a un pla pilot per fer les troncals en aquest idioma.

Publicitat

Segons la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears, del 1986, els centres educatius no prioritzen ni el català ni el castellà, amb l’objectiu de garantir que els alumnes “puguin utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final del període d’escolaritat obligatòria”. La tria de l’idioma per part dels pares, tal com consta a l’acord del PP i Vox, es farà seguint aquesta normativa. No obstant això, el text de l’acord no detalla com s’encaixarà aquesta novetat dins del marc legislatiu.

La decisió, com era d’esperar, no ha estat ben rebuda ni per la comunitat educativa ni per l’oposició, que ja han denunciat la mesura i preparen mobilitzacions en contra.

Et pot interessar  VIDEO | Una dona ridiculitza Zaplana a l'entrada del jutjat: "Fes la cua!"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut