Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

El popular Pedro Rollán, president del Senat gràcies a la majoria absoluta del PP

El PP pot alentir la tramitació parlamentària de les lleis que s'aprovin al Congrés, i fins i tot vetar-les

|

- Publicitat -

Mentre el ple de constitució del Congrés ha donat la presidència de la cambra a la socialista Francina Armengol, la sessió constitutiva de la mesa del Senat ha fet un gir totalment oposat, atorgant la presidència al popular Pedro Rollán. El PP, amb 141 senadors, és el partit que gaudeix de majoria absoluta al Senat, que compta amb un total de 259 senadors. Després d’elegir la presidència, el Senat escollirà la resta de llocs a la Mesa, on els populars també tindran majoria.

Rollán ha estat escollit, doncs, amb 142 vots a favor, 141 dels quals pertanyents al seu partit. L’extrema dreta de Vox no ha pogut evitar fer el ridícul i, tot i no donar els números, ha presentat el seu propi candidat, el senador Ángel Pelayo, que ha obtingut només 3 vots. La resta de senadors, 114, han votat en blanc. Tal com recorda l’ACN, Pedro Rollán és el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, va ser senador en l’anterior legislatura i presideix el partit a Torrejón de Ardoz.

Publicitat

La majoria absoluta a la cambra alta de les Corts Generals és un fet del qual el PP ja ha presumit, i de fet ja ha assegurat que utilitzarà per “impedir que Catalunya i Euskadi aconsegueixin la seva independència”, tal com va declarar la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, segons el 324. Aquesta és la primera vegada que al Senat hi podria haver una majoria diferent de la que s’ha configurat al Congrés, un escenari que complica el desenvolupament de la política i la legislatura.

Amb el Senat en el seu poder, el PP pot alentir la tramitació parlamentària de les lleis que s’aprovin al Congrés, dificultant i dilatant el vistiplau dels textos legislatius, o introduint-hi esmenes. En aquest últim cas, tanmateix, la llei després tornaria al Congrés, que la corregiria de nou.  Una possibilitat que sí que és real és la de vetar lleis, segons ha explicat al 324 l’exlletrat del Senat i catedràtic de dret Constitucional.

Et pot interessar  El PP aprovarà al Senat un informe que sosté que l'amnistia és "un cop mortal per a l'Estat constitucional i autonòmic"

“El Senat pot dilatar la tramitació fins a 2 mesos, o 20 dies si és el procediment d’urgència, no més. Però sí que pot vetar les lleis i aleshores es retorna al Congrés. I allí per superar aquest veto el govern necessita la majoria absoluta, i si no la té ha d’esperar dos mesos per aixecar-lo ja amb majoria simple”.

Després de l’elecció del president, s’ha procedit a votar les vicepresidències i les secretaries. Així, el popular Javier Maroto serà el vicepresident primer i Eva Ortiz i Marimar Blanco ocuparan dues secretaries, la primera i la segona. D’altra banda, el socialista Guillermo Fernández Vara serà el vicepresident segon, i els socialistes Maria de los Ángeles Luna i Francisco Manuel Fajardo seran els secretaris tercer i quart.

Un cop escollida tota la Mesa, el senador socialista català Martí Sans, que havia encapçalat la Mesa d’Edat, ha cedit la presidència a Rollán, que ha jurat acatar la Constitució.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut