Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El PNB trenca amb el PDeCAT perquè no es “casa exclusivament” amb les aspiracions catalanistes

El seu president, Andoni Ortuzar, nega un distanciament entre ambdues formacions per la figura de Puigdemont

|

- Publicitat -

El PNB ha emès un comunicat aquest dijous al matí on explica que la formació basca i el PDeCAT han decidit trencar la coalició electoral que havien tancat per a concórrer conjuntament a les eleccions europees del 26 de maig, com històricament havia passat. Malgrat que el PNB considera “legítim” que el PDeCAT vulgui una candidatura “netament catalana” a les eleccions europees per donar “unitat d’acció política” en relació a l’estratègia de les generals i les municipals, el seu president Andoni Ortuzar ha admès que veien “difícil casar amb les aspiracions exclusivament catalanistes que tenia l’opció que propugnava el PDeCAT amb una llista en què no només hi aniria el PNB”. Amb tot, ha assegurat que la decisió de trencar una possible candidatura ha estat “conjunta”.

Segons ha explicat Ortuzar als mitjans des de Brussel·les, després de parlar per telèfon amb David Bonvehí, el PNB té “relacions” amb Coalición Canaria i Compromiso por Galicia, amb qui espera “formalitzar” una coalició en els pròxims dies.

Publicitat

Nega un distanciament entre el PDeCAT i el PNB per la figura de Puigdemont

La ruptura arriba després que el PDeCAT assumís que aniria a la comtessa electoral amb JxCat i que el cap de llista seria Carles Puigdemont, qüestió que desconeixia el PNB i que no encaixava amb els seu discurs respecte del procés català. Amb tot, el president de la formació basca ha negat que la decisió s’hagi basat en la figura de Carles Puigdemont com a cap de llista, però ha donat a entendre que hi ha tingut a veure. “Nosaltres acceptem l’autonomia de cada partit però entenem que és una operació de Catalunya i per a Catalunya”, ha assenyalat. Segons ell, si es mira “amb perspectiva” el que ha passat els últims anys a Catalunya “té lògica”. “El PNB no s’ho pren com una jugada”, ha matisat, recordant que no és el primer cop que les dues formacions no concorren a les eleccions europees juntes.

Et pot interessar  Front comú del sobiranisme d'esquerres a les europees: MÉS se suma a ERC, EH Bildu i el BNG

Així, ha negat cap distanciament entre el PDeCAT i el PNB. “Nosaltres partim del respecte a cada partit”, ha dit remarcant que tant els demòcrates com ells volen “el millor” per alliberar el “país”. “Cadascú ha pres la seva pròpia via i això fa que tinguis estratègies polítiques diferents”, ha apuntat. Amb tot, ha insistit que això no impedeix que puguin tenir estratègies comunes a l’hora de “defensar-se”.

Segons Ortuzar, volen seguir tenint una relació “privilegiada” en el futur i consideren que és “compatible” anar separats a les eleccions però seguir “col·laborant”. Així, les formacions afirmen que mantindran una “col·laboració postelectoral” de defensa d’interessos comuns.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut