Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El ple del Consell per la República votarà una proposta pel “no” a uns Jocs Olímpics

|

- Publicitat -

Molts representants de l’assemblea del Consell per la República van presentar i defensar un punt que es tractarà aquest dissabte al ple de l’Assemblea: Votar “no” a una candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern, que tant rebombori està generant els últims mesos i que manté dividida la societat catalana.

La proposta, presentada per Joan Puig, recorda que és una candidatura pel 2030, i que està “en el marc espanyol”, amb l’opció de compartir-la amb el Govern Aragonès, un fet que xoca amb la suposada voluntat del Govern de la Generalitat per arribar a la independència tan aviat com sigui possible. Per això, pel que suposaria en l’àmbit d’emergència climàtica i per com s’està gestionant la negociació per la candidatura (plena de secretisme per part de les autoritats catalanes), els assemblearis creuen que seria “una greu irresponsabilitat” i un motiu més per Espanya per vendre que la relació amb Catalunya “s’ha normalitzat”.

Publicitat

Per tot plegat, aquest dissabte, a banda de fer públic el Pla de Govern del Consell, també s’exposarà aquesta qüestió, independentment de la consulta que ja es va anunciar que es faria als membres.

El text de la proposta 

L’1-O, els catalans vàrem decidir majoritàriament i democràticament convertir-nos en un estat independent en forma de república. El govern espanyol va activar la seva màquina de repressió, aplicant el 155, fet que va provocar que dirigents polítics i de la societat civil entressin a la presó i que continua amb una fiscalia espanyola actuant contra més de 3.000 represaliats, des de fa més de quatre anys.

Dins d’aquest marc de repressió i de manca de democràcia, va activar-se la proposta d’organitzar uns Jocs Olímpics espanyols d’hivern als Pirineus el 2030. Amb el marc de funcionament de l’olimpisme, és l’estat espanyol qui presenta la candidatura (recordem que en inici va ser una idea del consistori barceloní) i ara, sota aquest paraigua d’Espanya, es preveu que s’organitzi conjuntament amb el Govern Aragonès, el mateix govern regional que va aprofitar el 155 per espoliar l’art de la Franja, protegit i cuidat durant dècades per les autoritats catalanes al Museu de Lleida i que, altrament, possiblement s’hauria perdut o, ben segur, malmès.

Les autoritats autonòmiques catalanes, situades en el mateix rang de les aragoneses, ho estan encarant amb secretisme i opacitat, com n’és una bona mostra la restricció territorial que volen aplicar en una consulta local, a la recerca d’una mica de legitimitat. Tot això, al marge dels advertiments sobre l’actual situació d’emergència climàtica, que posa molts dubtes de la viabilitat del projecte per manca de la neu necessària, i que provocaria la caríssima necessitat de crear neu artificial.

Apostar per uns jocs olímpics espanyols d’hivern en aquest context és una greu irresponsabilitat. Espanya ho aprofitaria, com a cada cop que en té l’ocasió, per presentar-se al món unificadament i brandar l’argumentari que la relació amb Catalunya “s’ha normalitzat” el que, per a ells, vol dir que ens han definitivament sotmès. En uns jocs organitzats per Espanya, no només els esportistes catalans no hi participarien sota la bandera catalana sinó que, ben segur, es dictarien “normatives” per amagar o prohibir qualsevol altre símbol que no fos l’estanquera.

Sota l’actual situació de repressió i de negació de la sobirania catalana, és inconcebible organitzar uns jocs olímpics amb el govern espanyol i no seria res més que donar-los la raó que ja no existeix conflicte polític a Catalunya. A més, cornuts i pagar el beure: ens tocaria carregar amb tot l’esforç organitzatiu i acabaríem pagant l’aquelarre nacionalista del govern espanyol on Catalunya no hi té cabuda i que, un cop més, quedaria oblidada.

Part resolutiva: Per tot això presentem la següent proposta de resolució al plenari de l’Assemblea de Representants del Consell per la República:

1. Demanar al Govern de Catalunya que no participi de la candidatura olímpica espanyola per a celebrar els Jocs Olímpics espanyols als Pirineus, el 2030.

2. Fins que no siguem independents o fins que es garanteixi la participació dels esportistes catalans sota bandera catalana, demanem al govern català que no participi de cap candidatura olímpica espanyola amb els responsables de l’actual repressió que pateixen milers de ciutadans de tots els territoris de parla catalana.

3. Traslladar aquesta resolució, si és aprovada a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de Catalunya, al Govern d’Aragó, al president del Govern Espanyol, a la Secretaria d’Esports del Govern català, al Comitè Olímpic Espanyol, al Comitè Olímpic Català i a l’UFEC i al Govern del Consell per la República

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut