Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Consell llançarà una consulta a tota la ciutadania catalana: “Creus que s’han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?”

|

- Publicitat -

“Creus que s’han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?”. El Consell per la República llançarà una consulta a la ciutadania del Principat envers els Jocs Olímpics d’hivern a Catalunya, davant la polèmica generada al seu voltant. Hi podran votar totes les persones majors de 16 anys.

Tot i que, a dia d’avui, no es pot especificar una data concreta, el govern del Consell preveu que es dugui a terme la primera quinzena del mes de juny, a través d’unes votacions en línia: “El vot serà telemàtic, secret i s’ha obert a tota tots els ciutadans del Principat mitjançant una urna específica per a totes les persones no registrades al Consell”.

Publicitat

El conseller Toni Comín, qui ha liderat la roda de premsa de forma telemàtica, ha deixat palès que els jocs són un tema que ha generat debat i incertesa: “Cal desbloquejar-los i saber què vol la ciutadania”. En aquesta línia, manifesta que una de les tasques del Consell és “arribar allà on el sistema autonòmic no tingui capacitat per servir els ciutadans der Catalunya. Des d’aquest punt de vista, no volem anul·lar res, però hem fet una aposta pels sistema democràtic participatiu”.

La consulta, detalla el conseller a l’exili, està inspirada amb el referèndum de Suïssa i per fer-la tangible, es necessita un determinat número de suport, o dit amb altres paraules, calen, avals. Des del Consell han decidit utilitzar el mateix barem suís: “El 5% del cens convocat a la participació de la consulta doni suport al fet que se celebra”. Des d’avui, dia 25 d’abril s’obren la possibilitat de donar suport a la consulta, i durarà un mes, fins al 25 de maig estaran obertes. Si els resultats dels avals són favorables, el Sindicat electoral del consell, juntament, i el Govern del consell especificaran la data de celebració.

La sindicatura electoral és un òrgan independent, formada per juristes de prestigi amb autonomia per prendre desicions, entre elles: Validar o denegar les propostes de consulta que fan els registrats

Aquesta és la primera consulta ciutadana que el Consell per la República posa en marxa, es tracta d’una de les accions que contempla el seu pla de Govern. El regalament de les consultes ciutadanes es va aprovar durant l’anterior legislatura fundacional.

Per què s’ha obert a tota la ciutadania?

Comín reitera la importància d’obrir la consulta a la ciutadania: “És d’interès per a moltes persones que potser tenen una distància amb relació al consell, però tenen interès, la decisió és que la consulta es pugui obrir al conjunt dels ciutadans del Principat, no només registrats de la república, sinó tots els ciutadans majors de 16 anys del Principat de Catalunya. Moltes de les consultes que convoqui el consell, manifesta, “estaran obertes al conjunt de la ciutadania”.

Finalment, el mateix conseller explica que el Consell pretén ser un laboratori de democràcia, “fent això ens estem anticipant pel model de república per la qual treballem”, conclou,

En la roda de premsa hi ha intervingut el vicepresident del Consell, Toni Comín, de manera telemàtica i hi haurà la presència de diferents consellers del Govern a l’interior com Toni Castellà, Aurora Madaula, Teresa Vall- verdú, Guillem Fuster, Carme García i Lluís Llach.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut