Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

El pitjor de l’esquerra espanyola s’aglutina a l’entorn d’una escaladora política com Yolanada Díaz

Sumar i Podem arriben a un acord per presentar-se en coalició a les eleccions del 23-J amb les incorporacions insòlites de Compromís i Més

|

- Publicitat -

El número 4 de la llista per Madrid l’ocuparà Íñigo Errejón després del pacte entre Més Madrid i els de Yolanda Díaz i liquidant Irene Montero

Publicitat

Després d’un any i mig de debat, conflictes i acostaments, Podem i Sumar han signat finalment aquest divendres –a tres hores i mitja de la fi del termini- l’acord per concórrer a les eleccions generals del 23-J en coalició. Sumar completa així l’objectiu de ser la plataforma electoral que uneix una quinzena de formacions a l’esquerra del PSOE, entre les que hi ha, a més de Podem, En Comú, IU, Compromís i Més Madrid. A la papereta, però, hi apareixerà al costat del logo la cara de la líder de la plataforma, Yolanda Díaz. A la llista de Madrid, el número 4 serà per a Ínigo Errejón, després del pacte entre Sumar i Més Madrid anunciat també aquest divendres.

Podem i Sumar han registrat la coalició, però encara queden elements de negociació per resoldre. El principal és la conformació de les llistes, que s’han de presentar a tot tardar el 19 de juny, i la presència, o no, de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a la llista per Madrid.

Sumar ha ofert a Podem set diputats que pràcticament tenen l’escó assegurat. Són cinc que ocupen la primera posició de les llistes a diverses províncies, i dos més, un per Barcelona i un altre per Madrid.

La figura de Montero ha estat un dels esculls més importants de les negociacions de l’última setmana. Podem ha denunciat un “veto injust” per part de la direcció de Sumar, mentre que la plataforma de Yolanda Díaz ha defensat la necessitat de renovar cares al capdavant de l’espai.

Altres líders de formacions han renunciat a ser presents a les llistes. Un dels casos és el del coordinador general d’IU, Alberto Garzón, que aquest divendres ha demanat “perdó” a la ciutadania pel “soroll” que han generat les formacions en aquest procés de confluència en Sumar. “Ningú es mereix això”, ha escrit.

Una quinzena de partits sota el paraigua de Sumar

Amb aquest acord, Sumar serà el paraigües d’una quinzena de formacions. Són Podem, IU, En Comú, Compromís, Més Madrid, Chunta Aragonesista, Aliança Verda, Verds Equo, Iniciativa del Poble Andalús, Projecte Drago, Esquerra Verda, Ara Eivissa, Gent Per Formentera, Més (Balears), Batxarre, Ezker Anitza i Mas Euskadi.

Un cop formada la coalició, Sumar haurà d’establir el sistema de funcionament del grup parlamentari de què eventualment disposarà al Congrés dels Diputats. Garzón ja ha avançat que els seus diputats tindran autonomia i actuaran en coordinació amb la resta de companys, però ha recordat que cal reforçar els mecanismes democràtics i de transparència.

La marca, la cartellera i les sigles són ‘Sumar’

Segons els acords de Sumar amb les diverses formacions, la denominació de la coalició electoral serà simplement ‘Sumar’. Aquesta denominació serà també la que s’utilitzarà als cartells i a la resta de materials de campanya. A més, les sigles de la coalició són ‘Sumar’.

La cara de Yolanda Díaz a la papereta

Sumar pretén centrar part del seu reclam en la figura de la líder de la plataforma, Yolanda Díaz. La seva cara apareixerà a les paperetes a tots els territoris. No és la primera vegada que una formació posa la cara del candidat al costat del logo del partit o coalició. Ja ho va fer Pablo Iglesias al 2014, Ada Colau en tres ocasions (2015, 2019 i 2023) i Xavier Trias també a les municipals d’aquest 2023.

Més Madrid coordinarà la campanya de Madrid

Segons l’acord subscrit entre Sumar i Més Madrid, Més Madrid ostentarà els llocs 3, 4, 7 i 10 de la llista de la capital de l’Estat, que és uniprovincial. A més, la direcció de campanya a Madrid correspondrà a Més Madrid, que l’ostentarà “de forma col·legiada” amb Sumar. Íñigo Errejón ocuparà el número 4.

Adelante Andalucia, l’excepció

Adelante Andalucia finalment no formarà part de Sumar. La seva portaveu, Teresa Rodríguez, va anunciar aquest dijous que el seu partit es presenta en solitari, però que només ho farà a una única circumscripció, que podria ser Cadis o Sevilla, per no dividir el vot de l’esquerra del PSOE arreu de la comunitat autònoma.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió