Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El Parlament suspèn temporalment els premis de jubilació i vinculació, i revisarà 2 casos de llicència per edat

La cambra també obre un període d'informació sobre el cas de possible conflicte d'interès de l'exsecretària general

|

- Publicitat -

La Mesa del Parlament de Catalunya ha decidit revisar alguns dels punts assenyalats com a possibles irregularitats per l’Oficina Antifrau de Catalunya: 2 casos de llicències per edat, els premis de jubilació i de vinculació, i l’ampliació d’una plaça de lletrat i de 2 places d’uixers. En aquests casos s’inicia un procés que acabarà amb un informe vinculant de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. A més, se suspenen temporalment els pagaments per jubilació i vinculació fins que es resolgui la revisió. L’informe que el Parlament ha enviat a Antifrau també diu que s’obre un període d’informació sobre 11 llicències per edat i sobre el cas de conflicte d’interès de l’exsecretària general per no haver informat que el seu fill aspirava a una plaça d’uixer.

El Parlament ha enviat aquesta tarda a l’OAC un informe explicant les mesures que prendrà en els casos que considera revisables i argumenta per què considera que s’ha actuat adequadament en altres casos assenyalats. Es tracta d’un informe signat pel secretari general de la cambra, Albert Capelleras.

Publicitat

Pel que fa als premis de jubilació i de vinculació, el Parlament admet que aquestes dues figures vigents actualment poden suscitar “dubtes”. Tot i que estan citades als Estatuts del Règim i Govern Interior del Parlament (ERGI), l’informe firmat per Capelleras considera que seria “insuficient” i que seria “nul·la de ple dret pel fet d’haver regulat una matèria reservada a la llei”. Tot i així, considera que no es podrà afectar les situacions consolidades, és a dir que els treballadors no han de tornar els diners.

Els premis de jubilació permeten que el personal del Parlament que acrediti un mínim de 16 anys treballats cobri, en el moment de la jubilació, un any de sou. I el premi de vinculació es dona als treballadors quan compleixen 25, 30, 35 i 40 anys d’antiguitat. Poden triar si cobren una mensualitat íntegra o un mes addicional de vacances.

Et pot interessar  El Parlament aprova el decret per garantir 145,2 MEUR en inversions i ajudes per pal·liar la situació de sequera

En relació a les polèmiques llicències per edat, revocades des del febrer del 2022, Antifrau qüestiona 14 casos en què es van concedir mentre s’estava modificant aquesta figura. A més, moltes d’elles es van atorgar de manera diferida, de tal manera que es van començar a aplicar uns mesos més tard quan ja s’havien revocat.

L’informe del Parlament assenyala que en 2 casos no es va respectar l’antelació màxima amb què es van demanar. I, tenint en compte el canvi normatiu que hi va haver, en cas que haguessin respectat els terminis no se’ls hi hauria pogut concedir. Per aquest motiu, el Parlament considera que poden ser nul·les de ple dret i obre una revisió que s’anomena d’ofici que acabarà amb un informe de la Comissió Jurídica Assessora.

I en altres 11 casos de llicències per edat diferides, el Parlament obre un període d’informació per “aclarir les raons que van motivar l’ajornament” de la seva aplicació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut