Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Parlament Europeu debatrà sobre l’espionatge a eurodiputats amb Pegasus

|

- Publicitat -

El ple del Parlament Europeu debatrà sobre l’espionatge dels estats a eurodiputats amb Pegasus. Així ho han decidit els grups parlamentaris aquest dijous, segons confirmen fonts parlamentàries. Ha estat una proposta del grup dels Verds/ALE, d’on són membres Diana Riba i Jordi Solé d’ERC, que van ser espiats segons les revelacions del Citizen Lab. Els eurodiputats de Junts també s’haurien vist afectats: Toni Comín abans d’agafar l’acta, Carles Puigdemont a través del seu entorn i, en el cas de Clara Ponsatí, per l’espionatge a un dels seus assistents.

El debat ‘L’ús de Pegasus per part dels estats membre de la UE contra individus, inclosos eurodiputats i la violació de drets fonamentals’ se celebrarà el pròxim dimecres dia 4 de maig a Estrasburg a partir de les tres de la tarda.

Publicitat

Després de les revelacions del Citizen Lab sobre el ‘Catalangate’, el Parlament Europeu va anunciar la setmana passada que posava disposició dels eurodiputats un servei per revisar si tenen instal·lat el sistema d’espionatge Pegasus en els telèfons mòbils. Tot i això, la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, no s’ha pronunciat sobre l’espionatge a eurodiputats independentistes.

Comissió especial

Amb el ‘Catalangate’ com a teló de fons, la setmana passada també es va arrancar a l’Eurocambra la comissió especial per investigar Pegasus i altres programes d’espionatge. Arran de les primeres revelacions sobre el suposat ús del programari de vigilància Pegasus a Hongria, Polònia i Grècia, el Parlament Europeu va decidir al març establir aquesta nova comissió per determinar si el seu ús ha infringit la legislació de la Unió Europea i els drets fonamentals. La comissió té previst presentar un informe final d’aquí a un any.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE reitera a Espanya que obligar un eurodiputat a jurar la Constitució "contravé" la legislació europea
Publicitat

Opinió

Minut a Minut