Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Els grups repliquen el discurs poc convincent d’Aragonès en la segona jornada del debat de política general al Parlament

Els grups parlamentaris replicaran avui el discurs del president Aragonès, i registraran les propostes de resolució i les transaccionals que es votaran el divendres

|

- Publicitat -

El debat de política general, que el passat dimarts, 26 de setembre, va donar el tret de sortida al curs polític català, continua aquest dimecres. Després que a la primera jornada intervingués únicament el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un discurs sense límit de temps, aquest dimecres és el torn de la resta de grups parlamentaris, que amb 30 minuts cada un, replicaran les paraules del president, que al seu torn podrà contestar-los de manera general o grup a grup. Després, hi haurà un nou torn de rèplica.

La jornada d’ahir va servir perquè el president Aragonés exposés davant la resta de grups parlamentaris el rumb que ha pres el seu executiu, en una sessió plenària marcada per les negociacions entre els partits independentistes i el PSOE i Sumar per a la investidura del president espanyol, i que coincidia amb el debat d’investidura a Madrid del candidat popular Alberto Núñez Feijóo. Es tracta del tercer debat de política general que lidera Aragonès, però el d’enguany destaca perquè és la primera vegada que el president l’afronta en solitari i en minoria, tal com va destacar ell mateix durant el seu parlament.

Publicitat

Aragonès va estructurar el seu discurs en tres blocs. Així, va abordar la seva idea de país, l’amnistia i l’autodeterminació en un bloc, les accions de futur que emprendrà el govern en un altre bloc, i el balanç de la feina feta fins ara. El seu discurs, tanmateix, malgrat exigir a Pedro Sánchez un referèndum abans del 2027, no va acabar de convèncer la resta de partits independentistes, els comuns o el PSC. De fet, Junts va carregar amb força contra el president, assegurant que “no té credibilitat” per liderar la resolució del conflicte i demanant-li que no parlés “per tercers” en referir-se a les negociacions amb el PSOE. La CUP també va mostrar-se reticent amb les paraules del president, recordant que la solució al conflicte polític català “mai vindrà de Madrid”.

Et pot interessar  Aragonès, després que Puigdemont proposi "cancel·lar" el deute amb l'Estat: "Benvinguts al club!"

Aquest dimecres, els grups podran replicar cara a cara el president, i aquest podrà contestar les seves rèpliques de forma individual o grupal. Un cop acabi el debat, s’obrirà un termini de mitja hora perquè els grups registrin les seves propostes de resolució, que la Mesa procedirà a estudiar i a admetre a tràmit o rebutjar l’endemà, el dijous. Després de la reunió de la Mesa, s’obrirà un segon termini fins a les 17 hores perquè els grups presentin propostes transaccionals, que la Mesa tornarà a valorar en una reunió.

La sessió plenària i el debat de política general es reprendrà el divendres, quan es durà a terme la votació de les conclusions, les anomenades propostes de resolució. El to del debat, el desenvolupament d’aquest i les propostes de resolució que s’aprovin serviran per mesurar tant les relacions entre els partits independentistes com les negociacions per a la investidura espanyola, així com pistes sobre les condicions amb què Aragonès afronta la recta final del seu mandat, tenint en compte que com a màxim hi haurà eleccions el febrer del 2025.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut