Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El nou Gobierno és igual d’autoritari i repressiu amb l’independentisme

|

- Publicitat -

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, espera que els independentistes hagin “après la lliçó” i aparquin reivindicacions com la del referèndum, perquè el govern espanyol “ha fet un gest molt important per la convivència” amb els indults, “i ara ells han de fer un esforç per recompondre la convivència i la concòrdia dins de Catalunya”. Rodríguez ha afirmat que la Comissió Bilateral que tindrà lloc el 2 d’agost és “molt important” perquè després d’una dècada de “conflicte” que “ha arribat a les llars” i ha “trencat amistats i famílies”, cal “retrobar-se” abordant qüestions que “havien quedat aparcades” pel procés, com “l’educació, la sanitat i les infraestructures”. “El meu afany com a ministra serà recuperar aquests temes”.

En una entrevista a la Cadena Ser, Rodríguez ha recordat que la reunió de la Comissió Bilateral del 2 d’agost servirà per “tractar les qüestions que més importen els catalans”, que són qüestions del “dia a dia” com “beques i transports” que “ja estaven a l’agenda” i que “interessen molt a la ciutadania de Catalunya”. Una altra cosa “diferent” és la taula de diàleg de “caràcter polític” per “parlar de reivindicacions de govern català”.

Publicitat

En tot cas ha “insistit” que la Comissió Bilateral és “molt important” perquè cal superar “una dècada de conflicte que no s’ha quedat només al parlament”, sinó que “ha arribat a les llars, que ha trencat amics, famílies, i cal “retrobar-se personalment i social”. Segons Rodríguez es pot fer aquest retrobament “atenent qüestions molt bàsiques” perquè “fruit del fet que s’ha imposat a l’agenda política altres debats no s’ha atès l’important” com “la situació de l’educació a Catalunya, la sanitat, les infraestructures”.

Et pot interessar  Aragonès presenta aquest dimarts la proposta de referèndum "a l'escocesa" amb encaix a la Constitució espanyola

“Aquests temes no han estat a l’agenda, i crec que cal recuperar-los. I serà el meu afany com a ministra de Política Territorial”, ha dit.

Per aquest motiu, Rodríguez ha insistit en el “no” del seu executiu al referèndum. “En el marc de la Constitució hi cap tot, i fora res. Crec que haurien d’haver après la lliçó, el govern espanyol ha fet un gest molt important per la convivència, per sortir del conflicte entre la comunitat autònoma i el país, i ara ells han de fer un esforç també per recompondre la convivència i la concòrdia dins de Catalunya”. “Cal obrir espais de conversa i diàleg dins de Catalunya”, ha sentenciat.

Respecte a un possible retorn de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, Rodríguez ha apuntat que s’aplicarà “la Constitució i a llei”, i si Puigdemont torna “haurà de ser jutjat”. “Tinc confiança que ells també estan en un nou temps i que el missatge de diàleg del govern d’Espanya”, ha dit.

Pel que fa a una possible impugnació del fons del Govern per pagar les fiances del Tribunal de Comptes, ha insistit que en aquest moment el Govern de la Generalitat es troba en la fase de rebre un informe jurídic del Consell de Garanties estatutàries. El govern espanyol, ha apuntat, l’estudiarà, i atendrà als seus propis informes jurídics.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut