Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El nou episodi de repressió viscut al Congreso marca la línia del debat d’alcaldables

|

- Publicitat -

La d’aquesta nit era una cita important, sobretot pel frec a frec que marquen les últimes enquestes entre ERC i Barcelona en Comú però que també podria ensumar a triangle, afegint l’aliat Jaume Collboni, del PSC. No només les enquestes marquen les tres forces del tripartit com a capdavanteres, sinó que entre tots els candidats hi ha aquesta sensació, i així també s’ha vist reflectit en el debat d’aquesta nit a TV3. La disputa ja sòlida entre l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall i l’alcaldessa, Ada Colau, han ocupat bona part del torn d’intervencions, també amb la intenció de saber una mica més sobre aquesta possible aliança.

L’inici del debat ha estat marcat per l’absència de Forn i l’entrada dels diputats electes i presos polítics al Congrés. Ada Colau ha estat la primera en prendre la paraula per lamentar que al plató “hi hauria d’haver Quim Forn” i no sigui així i que els diputats “d’extrema dreta” hagin escridassat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull quan han promès el seu càrrec. La número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha afegit que Forn és “un pres polític perquè a l’Europa del segle XXI hi ha presos polítics”, i el republicà Ernest Maragall ha destacat la “dignitat” dels diputats sobiranistes que han pres possessió davant de la “ignomínia política del bloc del 155”. La candidata de la CUP, Anna Saliente, ha insistit a dir que a l’Estat espanyol hi ha “presos polítics, persones exiliades i un miler de represaliades”. En canvi, l’alcaldable del PPC, Josep Bou, ha respost a la resta de candidats que Espanya és una democràcia real”.

Publicitat

Els del 155, lluny de parlar sobre la judicialització de la política i condemnar la situació d’aquest dimarts viscuda al Congreso han preferit posar la primera marxa i començar a parlar d’habitatge, “inseguretat de l’espai públic” i això sí, al seu torn, Collboni ha lloat als “dos catalans que seran presidents del Congreso i el Senat”.

Qui també ha estat present sense ser-ho in situ ha estat el candidat de Barcelona és capital-Primàries, Jordi Graupera que, víctima de la invisibilització, ha comentat el debat via streaming. En una de les seves intervencions, ha criticat a les forces independentistes, especialment ERC liderada per Ernest Maragall, posa trampes “per rendir-se”. Al mateix temps, ha assegurat que s’ha d’evitar “matar la independència”.

La mà estesa de Saliente: unitat estratègica després del 26-M

La CUP d’Anna Saliente ha assegurat que és primordial establir “un espai de diàleg” per reconduir “la Barcelona de l’1-O” a la ciutat i ha estès la mà a Maragall, Artadi i també Colau. Al seu torn, el candidat d’ERC ha assegurat que “estem oberts” però ha afegit que “hem d’anar més enllà d’això i governar per a tots els ciutadans”. En el cas de la número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha afirmat que sempre estan al costat del diàleg però renega que s’inclogui a l’alcaldessa a “no definiria als comuns com a 1-O” perquè, diu, “no van fer res”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut