Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

El Govern, sobre la quarantena obligatòria del Regne Unit als viatgers: “Una decisió molt preocupant”

Acció Exterior lamenta que la recomanació de França de no viatjar a Catalunya va ser sense avís i “sobrevinguda”

Agències 26/07/2020
Pla mitjà del conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, durant una atenció als mitjans a Brussel·les el 15 de juliol del 2020. (Horitzontal)

El Govern ha mostrat la seva inquietud per la quarantena que ha imposat el Regne Unit als viatgers provinents d’Espanya. “És una decisió molt preocupant. Tindrà un impacte molt important, sobretot en el tema turístic i ja hem avisat de la situació al Departament d’Empresa”, ha reconegut el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé. “Són decisions que es prenen de forma unilateral i que no compartim”, ha continuat Solé, que també ha volgut lamentar la recomanació de França de no visitar Catalunya arran dels rebrots de covid-19. “Va ser sense avís i sobrevinguda. Ens hagués agradat saber-ho abans sobretot en tractar-se d’un territori transfronterer, amb relacions humanes i comercials”, ha assenyalat el conseller d’Acció Exterior.

“Per nosaltres ha estat una molt mala notícia perquè el Govern –des del primer dia- ha pres totes les decisions per col·locar la salut i la seguretat de les persones al centre”, ha afirmat Solé, que ha posat d’exemple mesures “inèdites i pioneres a nivell europeu” com l’ús generalitzat de la mascareta, restriccions puntuals en territoris com el Segrià i Barcelona o el tancament de l’oci nocturn. “Son mesures exemplars que mai ens hagués agradat de prendre, però que s’han pres per responsabilitat i per traslladar un missatge de determinació”, ha insistit el conseller d’Acció Exterior, que ha criticat que el primer ministre francès, Jean Castex, no es posés en contacte amb les autoritats catalanes abans de prendre la decisió de recomanar no visitar Catalunya.

“La situació a Catalunya és la mateixa que a la Ile de France”

“Sí que hem parlat amb autoritats franceses a posteriori per mirar de suavitzar al màxim aquesta recomanació. De fet, ens hauria agradat conèixer el motiu per dir que Catalunya no es podia visitar”, ha reflexionat en veu alta Solé. “La situació epidemiològica que viu Catalunya a dia d’avui és la mateixa que hi ha a la regió de la Ile de France”, ha volgut deixar clar el conseller d’Acció Exterior. “Un diàleg previ amb França hagués ajudat que la decisió s’hagués pres amb més objectivitat”, ha apuntat Solé, que igualment ha posat en el mateix sac la quarantena del Regne Unit als viatgers provinents d’Espanya. “Ens agradaria haver-nos explicat millor. Catalunya ha pres decisions oportunes i valentes. Aquí les coses es fan bé i som un destí segur”, ha conclòs el conseller d’Acció Exterior.