Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

El Govern organitzarà al novembre una trobada a Barcelona perquè la macroregió mediterrània “aviat sigui una realitat”

La consellera subratlla la cooperació entre "actors amb competències que tenen un impacte directe sobre els ciutadans"

|

- Publicitat -

El Govern organitzarà al novembre una trobada a Barcelona per impulsar la macroregió mediterrània, una iniciativa promoguda per diversos territoris -Catalunya entre ells- i que vol fomentar les relacions institucionals en matèries com el canvi climàtic. Així ho ha anunciat aquest divendres des de Marsella la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, qui confia que l’esdeveniment contribuirà a que la macroregió sigui “ben aviat una realitat”. La reunió coincidirà amb dos actes a la capital catalana dins el marc de la presidència espanyola del Consell de la UE, previstos pels dies 27 i 28 de novembre. Per una banda, el fòrum regional de la Unió pel Mediterrani (UpM), i per l’altra una cimera entre la UE i els països del Veïnat del Sud.

Serret ha fet l’anunci poc després de participar en una conferència de la macroregió mediterrània i on s’ha debatut quin paper poder jugar els diferents territoris en la gestió de l’aigua. Durant l’acte, la dirigent republicana ha reivindicat la macroregió com una eina per facilitar “la cooperació multinivell amb tots els actors, tant locals com regionals”. “És molt important, […] perquè tenim les competències amb un impacte directe sobre el benestar dels nostres conciutadans”, ha apuntat.

Publicitat

En aquest sentit, no només ha celebrat que cada cop “siguin més les institucions” que defensen la macroregió, sinó que ha subratllat la presència de la Comissió Europea a Marsella. “Ha vingut i s’ha fet seu aquest projecte”, ha destacat.

Serret advoca des de Marsella per la cooperació entre territoris

A la conferència celebrada aquest divendres, la dirigent republicana ha subratllat la importància de la cooperació entre “actors amb competències que tenen un impacte directe sobre els ciutadans” i ha remarcat que el principal desafiament al qual s’enfronten actualment és la crisi climàtica. Precisament la conferència d’enguany ha estat dedicada a la gestió de l’aigua, on s’ha signat un manifest i s’ha organitzat una taula rodona batejada amb el títol ‘L’aigua, un problema universal i comú a la Mediterrània’.

Et pot interessar  La diada de Sant Jordi s'internacionalitza: arribarà a almenys 29 països i 192 ciutats amb 325 actes

La conferència celebrada aquest divendres és una cita anual organitzada per la regió Provença-Alps-Costa Blava i que en aquesta edició portava per nom ‘El Mediterrani del futur’. Més enllà dels debats a les taules rodones, l’acte també té com a objectiu impulsar la macroregió mediterrània, un projecte on el Govern és un dels principals impulsors.

Durant la visita a la ciutat francesa, Serret també s’ha reunit amb el president de la regió Provença-Alps-Costa Blava, Renaud Muselier; amb la presidenta d’Occitània, Carole Delga, i amb l’ambaixador del govern francès per a la Mediterrània, Karim Amelal. Al fòrum climàtic, la titular d’Exteriors també ha coincidit amb el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas; el president de Djibouti, Ismail Omar Guelleh, i amb la ministra d’Agricultura i Desenvolupament Rural d’Albània, Frida Krifca, entre d’altres.

En el marc de la seva visita a Marsella, Serret també assistirà aquest vespre amb els presidents Muselier i Delga al partit de la copa del món de rugbi entre les seleccions de França i Namíbia a l’estadi Vélodrome.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut