Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Govern impulsa un ple del Parlament per abordar la marxa del rei emèrit

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui per a aquesta mateixa setmana un ple extraordinari per abordar la marxa d’Espanya del rei emèrit Juan Carlos I enmig de les investigacions judicials que l’afecten. El ple, que s’haurà de celebrar obligatòriament perquè Torra té la potestat de forçar-ne un quan vulgui, té la intenció de “posicionar Catalunya” davant la “crisi” de la monarquia, tractar la col·laboració que hauria tingut el govern espanyol en la marxa de Joan Carles I, i tornar a demanar l’abdicació de Felip VI i l’abolició de la monarquia. A més, Torra ha exigit “explicacions immediates” al govern espanyol per la seva participació en la fugida de l’emèrit.

La sobtada sortida d’Espanya del rei emèrit ha provocat que Torra reaccioni amb contundència i hagi volgut que també ho faci el Parlament. El president de la Generalitat ha carregat durament contra la monarquia, contra l’emèrit i contra el govern espanyol per l’ajuda que hauria prestat a Joan Carles I per abandonar l’Estat. “El Rei ha de donar explicacions. Per la nostra part, els catalans només demanem que abdiqui, com va dir el Parlament”, ha dit Torra, recordant que la cambra va votar per l’abolició de la monarquia.

Publicitat

En aquest sentit, i donat els detalls que s’estan donant a conèixer sobre l’episodi, ha tornat a demanar a Felip VI que “abdiqui i no allargui més l’agonia borbònica”, per una fugida de Joan Carles I que assegura “hauria d’avergonyir a qualsevol demòcrata”. Però la resposta més institucional, Torra vol que es doni des del Parlament perquè sigui “un posicionament de Catalunya”. Per això ha sol·licitat al president del Parlament que es convoqui un ple extraordinari “aquesta mateixa setmana” per tal “d’abordar la crisi oberta per la monarquia espanyola i fixar una posició comuna de Catalunya”.

I és que Torra no veu clara ni la marxa de Joan Carles I ni el paper del govern espanyol. “Denuncio la fugida tolerada de Joan Carles I, algú que es declara pròfug de la justícia amb un comunicat. És un cas que posa en dubte el compromís del govern espanyol i de la monarquia en la lluita contra la corrupció i el retiment de comptes”, ha sentenciat Torra en roda de premsa, després de la reunió del darrer Consell Executiu ordinari del curs polític.

Per això, el president ha demanat “responsabilitats” al Gobierno per haver “facilitat i aplaudit la fugida de Joan Carles I”. “Exigim explicacions per la cobertura donada i demanem urgentment explicacions per a tota la ciutadania. Quin paper ha tingut la vicepresidenta Carmen Calvo en aquesta escapada? Qui ha facilitat des del govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias la fugida? El PSOE i Podem seran còmplices si no han fet res per evitar la fugida”, ha dit el president.

D’altra banda, i enmig d’aquesta ofensiva per l’episodi de Joan Carles I i la monarquia espanyola, Torra ha volgut manifestar que el Govern i els independentistes “estaran sempre al costat dels republicans espanyols”. Però ha matisat que això no canvia res en els plans polítics. “El nostre camí és el de la república catalana independent”, ha sentenciat, tot “celebrant” que amb episodis com aquest “caigui un règim autoritari amb un cap d’Estat que es transmet per herència”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut