Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

El Govern fa oficial la preemergència per la sequera i anuncia les noves restriccions d’aigua

Les noves mesures entraran en vigor entre dilluns i dimarts, quan la declaració de preemergència es publiqui al DOGC

|

- Publicitat -

Ja és oficial: el Govern ha decretat l’entrada en fase de preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona. La fase de preemergència implica adoptar noves restriccions d’aigua, així com intensificar les ja implementades.

El canvi de fase, que és un estat de transició entre l’estat d’excepcionalitat i el d’emergència, implica una reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d’excepcionalitat, exceptuant la dotació d’aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.

Publicitat

Restriccions per la sequera

  • Reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia: passarà dels 230 als 210 litres.
  • Reducció del reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat: passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.
  • El reg de supervivència per l’arbrat utilitzarà la mínima quantitat d’aigua necessària, de 20:00 a 8:00 hores, i només amb el reg gota a gota o regadora.
  • Prohibició d’omplir les piscines privades d’ús individual o unifamiliar, ni les que no tinguin sistemes de recirculació d’aigua. Únicament estarà permès el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic, però en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • Prohibició de netejar amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. Les úniques excepcions per a utilitzar aigua potable per aquesta finalitat seran un accident o un incendi, o si existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • Prohibició de netejar els vehicles fora d’un establiment comercial destinat a aquesta activitat, ja que disposen de sistemes de recirculació de l’aigua.
  • Prohibició d’omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible.
  • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció del 15% per a usos industrials.
  • Reducció del consum de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
Et pot interessar  Albiach qualifica el decret del Govern per combatre la sequera de "presa de pèl" a la ciutadania

L’entrada en fase de preemergència afectarà prop de 6 milions de persones, 202 municipis i 14 comarques. En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental.

La declaració de preemergència s’ha fet oficial aquest dimarts. No obstant això, l’entrada en vigor de les noves mesures es produirà un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que l’executiu preveu que sigui entre dilluns i dimarts de la setmana vinent

Publicitat

Opinió

Minut a Minut