Dijous, 26 de novembre de 2020 - Edició 854
La República

El Govern fa el primer pas per portar al Constitucional el decret digital de Sánchez

El consell executiu demana al Consell de Garanties Estatutàries el dictamen previ perceptiu

Avatar
Agències 26/11/2019
Puigneró, en una imatge d'arxiu

El Govern de la Generalitat ha acordat aquest dimarts demanar al Consell de Garanties Estatutàries el dictamen previ preceptiu a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret digital aprovat per l’executiu de Pedro Sánchez. Segons el Govern, el decret podria afectar competències de la Generalitat en l’àmbit de les infraestructures digitals i el desplegament de la fibra òptica, en la identitat digital, el desplegament de l’administració digital, la ciberseguretat i la contractació pública. Un cop rebi el pronunciament del Consell de Garanties Estatutàries, l’executiu català decidirà si planteja un recurs al Tribunal Constitucional.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va anunciar a principis de mes una “ofensiva judicial i política” en contra del decret. Segons Puigneró, la norma vulnera competències pròpies de Catalunya i, “sota el pretext de la seguretat nacional i l’ordre públic i sense ordre judicial” obre la porta “al control de les comunicacions per part del Govern de l’Estat”. A més, segons la conselleria, el decret “suposa un fre a la innovació digital i al progrés de Catalunya”.

AMPLIACIÓ.-  Contactes amb Podemos i el PNB

El govern de la Generalitat ha establert contactes amb Podemos i el PNB per intentar aturar el decret de seguretat digital que el Congrés dels Diputats aprovarà previsiblement aquest dimecres. L’executiu ja ha demanat un informe al Consell de Garanties Estatutàries previ a un recurs al Tribunal Constitucional pel que considera una vulneració de les competències autonòmiques. Fonts del Govern han apuntat també que si el decret prospera s’obrirà una ofensiva a nivell internacional que es vehicularia a través d’associacions de defensa dels drets dels ciutadans. Segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró -desplaçat a Madrid en les hores prèvies a la votació-, el decret es pot definir com una “Llei Mordassa format digital, un 155 per la porta del darrere” que traspassa línies vermelles en l’àmbit d’Internet.

La Generalitat ja disposa d’un informe intern dels serveis jurídics del Govern i aquest dimarts ha demanat informe al Consell de Garanties Estatutàries per presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional. Segons el Govern, el decret permet tancar els serveis d’Internet, però també interferir el telèfon mòbil, perquè parla d’interferir qualsevol tipus d’infraestructura sense ordre judicial i a l’empara de l’ordre públic.

A més, segons les mateixes fonts, el text obre la porta a l’assumpció de l’Estat de competència de gestions a internet de les CCAA, i prohibeix l’ús de tecnologies “d’empoderament ciutadà” sobre el control de les dades. Aquesta, segons aquestes fonts, serà una de les qüestions que es posarà sobre la taula als contactes que hi ha d’haver de cara a la investidura, però de manera immediata el Govern ja l’ha abordat amb Podemos i el PNB.

L’objectiu del Govern és que la iniciativa no arribi a la reunió de la Diputació Permanent d’aquest dimecres, on si s’acaba votant es posarà de manifest previsiblement el primer vot divergent entre els dos socis del que ha de ser el nou govern de coalició, el PSOE i Podemos.

Relacionats